Wijzigingen Mijnbouwwet inzake geothermie besproken

21.02.2022 Simone Tresoor

Wijzigingen Mijnbouwwet inzake geothermie besproken

Donderdag vond het plenaire Kamerdebat plaats over de wijziging van de Mijnbouwwet, specifiek over de aanpassing van het vergunningsstelsel voor het opsporen en winnen van aardwarmte. Dit debat is van belang voor het goed van de grond komen van geothermie als essentiële bijdrage aan de energietransitie.

Er werd uitgebreid stil gestaan bij het veilig en verantwoord toepassen van aardwarmte, met name de bescherming van drinkwater kwam aan bod. De Kamer gaf aan dat het bij wet geregeld wil hebben dat er geen geothermie in drinkwaterwinningsgebieden plaatsvindt.

Aanpassing SDE-regeling
De onderdelen in de Mijnbouwwet die nog aanpassing verdienen; zoals het overgangsrecht, zoekgebied, startvergunning en de evaluatietermijn kwamen ook aan de orde. Ook de noodzakelijke aanpassing van de SDE-regeling, om de projecten die klaar staan om te ontwikkelen niet te verliezen, kreeg de aandacht van de Kamerleden. Voor deze onderwerpen verwees staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief naar Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, die hier binnenkort helderheid over gaat verschaffen. 

'Ik kijk met vertrouwen uit naar de volgende stap'
Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland: “Het doet mij goed om te zien dat onze inspanningen en die van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de wetgeving passend te krijgen op de praktijk er nu zo voorstaat. Ik kijk met vertrouwen uit naar een positieve volgende stap.”