28.01.2022 | Nieuws Joyce Beuken
De horeca is dolblij met de heropening, maar waarschuwt wel voor een domper. Als gevolg van de fors stijgende energieprijzen, stijgen de prijzen van eten en drinken noodgedwongen mee, schrijft Nu.NL.
Horecaondernemer Patrick van Zuiden zag de energierekening van het hotel met zwembad dat hij beheert verdrievoudigen. “Voor het verwarmen waren we maandelijks 2.500 euro kwijt, nu 7.500 euro." Van Zuiden verwacht dat de prijzen 15 tot 20 procent zullen gaan stijgen.
Verduurzaming duur
Een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland bevestigt de hogere kosten: “Prijzen van grondstoffen, energie en lonen stijgen en dat werkt ook door in de prijscalculaties die horecaondernemers maken, net als in iedere andere branche.”
Lees ook: Ventilatie horeca in nieuwe norm gebrekkig
Veel horecaondernemers hebben de afgelopen twee jaar geen financiële ruimte gehad om grote verduurzamingsslagen te kunnen maken, zoals gasvrije warmte opwek of zonnepanelen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er extra subsidie nodig zal zijn om horecapanden toekomstbestendig te maken.
Europa gaat staatssteunstrijd aan met VS en China
Aantal gasafsluitingen gedaald in 2022
Linthorst en HoCoSto bundelen krachten voor de energietransitie
Het Actieplan Groene en Digitale Banen pakt het technisch personeelstekort structureel aan
Kabinet presenteert Actieplan groene banen: meer banen in de groene techniek
Topsector Energie
Regionaal Energieloket
Techniek Nederland
Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!