Zó werkt energie in Nederland: basis voor de energietransitie?

02.07.2021 | Nieuws Jan de Wit

Zó werkt energie in Nederland: basis voor de energietransitie?

“Wanneer iets complex is, is het juist belangrijk om op een begrijpelijke manier uitleg te geven”, zo schreef staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz, in het voorwoord van Zó werkt energie in Nederland. Dit moet het standaardwerk over Nederlandse energie worden en is een initiatief van 21 partijen uit de energiesector, onder leiding van De Argumentenfabriek.

Zó werkt energie in Nederland is officieel gelanceerd tijdens de talkshow Transition Talks. Daarin discussieerden onder meer Diederik Samsom, klimaatchef Eurocommissaris Frans Timmermans, Medy van der Laan, voorzitter Energie-Nederland, Ed Nijpels, voorzitter van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord en Pieter Boot, Sectorhoofd klimaat, lucht en energie bij het Planbureau voor de leefomgeving, over de energietransitie.

Met het boek willen de betrokken partijen zo objectief en feitelijk mogelijk inzicht geven in de werking van het Nederlandse energiesysteem. Yeşilgöz stelt blij te zijn met de publicatie. “Hierin vindt u duidelijke en uitgebreide informatie over de wereld van energie binnen Nederland.”

Uitgebreid overzicht
Aan het boek hebben publieke en private organisaties met uiteenlopende rollen in de energiesector bijgedragen. De informatie is door vele deskundigen getoetst en met tientallen visualisaties, schema’s en bondige teksten om zo de werking van het Nederlandse energiesysteem duidelijk te maken.

Het boek is in vijf hoofdstukken opgedeeld die elk een eigen perspectief op het energiesysteem geven. Van de fysieke energiestromen tot de inrichting van het energiesysteem, de eisen en het debat.

Het klimaat- en energiebeleid komt van internationaal tot decentraal aan bod, net als de energiemarkten van elektriciteit, gas, warmte en brandstoffen, inclusief hun wettelijke basis. Tot slot wordt de financieel-economische kant van het energiesysteem beschreven.

De 21 partijen van het gezamenlijke persbericht zijn Bouwend Nederland, Energie Nederland, EBN, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Topsector Energie, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als Energiebron, KVGN, Gasunie, Techniek Nederland, VNPI, TNO, NWEA, Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, VEMW, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Staatstoezicht op de Mijnen en De Argumentenfabriek.

ministerie van Economische Zaken en KlimaatDilan YesilgozZo werkt energie in Nederlandenergieduurzame energieenergietransitieenergiebeleidenergiesysteem

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu