Zelflerende software maakt installaties efficiënter

23.04.2021 | Innovatie Leo Hoekstra

Zelflerende software maakt installaties efficiënter
Priva

Met behulp van kunstmatige intelligentie is het mogelijk om klimaatinstallaties in ­utiliteitsgebouwen efficiënter aan te sturen. Centraal in dit concept staat de digital twin; een digitale kopie van het gebouw met alle HVAC-componenten en aangesloten energiebronnen. Met behulp van dit digitale evenbeeld berekent de slimme software hoe de ­installaties het gewenste comfortniveau op de meest efficiënte wijze kunnen realiseren.

Zodra een gebouw is aangesloten op duurzame energiebronnen moet er een oplossing komen voor het afstemmen van de momenten waarop het gebouw energie opwekt en afneemt. Kunstmatige intelligentie kan met behulp van een digital twin de best mogelijke oplossing voor deze vraagstukken vinden.

Slimme besturing vanuit de cloud

Een voorbeeld van zo’n dienst die met slimme algoritmes en een digital twin van het gebouw voor zowel energiebesparing als comfortverhoging zorgt, is de ecoBuilding oplossing van LIN (Priva Lab for Innovation). ‘De kunstmatige intelligentie neemt vanuit de cloud de besturing van het gebouwautomatiseringssysteem over. In de digitale kopie van het gebouw berekent het systeem voor de aankomende 24 uur hoe de installaties het gevraagde comfortniveau op de meest efficiënte wijze kunnen realiseren’, aldus Frank Visscher, business developer bij Priva.

Zelflerend algoritme

De kunstmatige intelligentie van Priva houdt rekening met de weersvoorspelling, thermische traagheid van het gebouw, het gedrag van de gebouwgebruikers, de aanwezige HVAC-installaties en de aangesloten energiebronnen. Al deze factoren zitten in de digital twin, waarin de algoritmes uitrekenen welke acties op de efficiëntste wijze tot het gewenste binnenklimaat leiden. Doordat de dienst is uitgerust met machine learning, leert het bovendien van nieuwe situaties. Het algoritme wordt door zijn toenemende ‘ervaringen’ dus slimmer en kan steeds beter inschatten welke acties tot het meest ideale resultaat leiden.

Automatische updates

Visscher geeft aan dat de software automatisch wordt geüpdatet bij bedrijven die de dienst gebruiken. ‘We blijven verbeteringen doorvoeren en via de updates stellen we de verbeterde algoritmes beschikbaar. Zo blijven we de prestaties van klimaatinstallaties optimaliseren.’

Het hele artikel vindt u in het dossier 'Software’ op de website van E&W Installatietechniek.

E&W Installatietechniek digitale tweelingdigital twinbinnenklimaatCloudartificial intelligence kunstmatige intelligentie privaalgoritme voorspellend weerslime software

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Warmtepomp Business Day

8 september 2021
11:30 - 17:30
Bimhuis Amsterdam

Dutch New Energy Research

Lees verder

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu