Zo gaat 1 op 5 de hitte te lijf

18.06.2021 Joyce Beuken

Zo gaat 1 op 5 de hitte te lijf

Bij 19 procent van de Nederlandse huishoudens is minstens één airco aanwezig. Dat onthult een onderzoek dat in opdracht van Milieu Centraal werd uitgevoerd.

Meer dan de helft van de aircobezitters heeft een verplaatsbaar apparaat staan. De rest heeft een airco op een vaste plek aan de muur hangen.

De overgrote meerderheid van de Nederlanders koelt op andere manieren. Met name het buiten houden van de hitte is een populaire optie om het hoofd koel te houden. Het merendeel heeft zonwering buitenshuis, zoals rolluiken of dichte gordijnen.

Van de groep die geen airco bezit of wil, geeft 45 procent aan dat de reden hiervoor het hoge energieverbruik betreft. 57 procent van ondervraagden geeft aan al een ventilator in huis te hebben voor verkoeling.

Volgens Milieu Centraal draagt een groene tuin ook een steentje bij aan een koel huis. Planten in de tuin verdampen veel vocht waardoor de omgeving gemakkelijk een paar graden afkoelt. 71 procent van ondervraagden koelt op misschien wel de meest milieuvriendelijke wijze: door ’s avonds of ’s nachts een raam open te houden.