Zwolle zet in op geothermie

08.02.2021 Simone Tresoor

Zwolle zet in op geothermie

De kansrijke locatie voor aardwarmte in het noorden van Zwolle (Dijklanden) is uitgekozen om deel te nemen aan een Europees onderzoeksproject, valt te lezen op Stadszaken. Het project RESULT richt zich op het winnen van aardwarmte uit dunne aardlagen. Met de definitieve keuze voor Zwolle komt een boring naar aardwarmte in Zwolle Noord een stuk dichterbij.

Binnen het onderzoeksproject RESULT werken Engie (operator), Huisman (Geo Projectmanagement en boortechnologie), Energie Beheer Nederland (staatsbedrijf) en TNO (onderzoeksinstituut) samen. Met het onderzoek willen de partijen aantonen dat met een nieuwe boortechniek, ontwikkeld door Huisman, de productie van aardwarmte uit dunne aardlagen mogelijk kan worden verdubbeld en daarmee ook financieel haalbaar wordt.

Nieuwe boormethode met zijtakken

Onderdeel van het onderzoek is een eerste boring. Als deze succesvol is, volgt ook een tweede boring. Het boren naar aardwarmte in Zwolle kan mogelijk al in 2022 starten. Hiermee zet Zwolle naar eigen zeggen een belangrijke stap richting een aardgasvrije stad.

Als de proefboring succesvol blijkt, kan aardwarmte volgens Zwolle in meer gebieden in Nederland rendabel worden ontwikkeld dan al werd gedacht. De nieuwe boormethode boort niet in één richting, zoals normaliter gebeurt. Er worden verschillende zijtakken geboord. Hierdoor kan er meer warmte uit de bodem worden gehaald. “Dankzij deze speciale boortechniek kunnen we de warmte uit de ondergrond beter benutten, de productie mogelijk zelfs verdubbelen en het project daardoor financieel haalbaar maken”, legt Remco van Ee van Huisman uit.

In 2023 eerste gebouwen verwarmd

Als uit de eerste boring voldoende warmte kan worden gewonnen, wordt deze geboorde put de productieput. Er wordt dan ook een tweede put geboord waarmee het afgekoelde water weer de ondergrond in wordt gepompt.

Als alles voorspoedig verloopt, kunnen de eerste gebouwen in de Zwolse wijk Holtenbroek vanaf eind 2023 met aardwarmte via een warmtenet worden verwarmd. De gebouwen die als eerste kunnen worden aangesloten op het warmtenet zijn woningen en appartementen van woningbouwcorporaties en twee scholen.