Advies voor inwoners Utrecht om voorlopig hybride warmtepomp te nemen

25.04.2024 Sjoerd Rispens

Advies voor inwoners Utrecht om voorlopig hybride warmtepomp te nemen
©Techniek Nederland

In Utrecht is er de komende jaren veel aardgas nodig om de huizen te blijven verwarmen. Om het elektriciteitsnet te ontlasten krijgen inwoners het advies van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en netbeheerders Stedin en Tennet om hybride warmtepompen te kopen in plaats van een pomp die op stroom draait.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel en kan gemiddeld zo’n 60 procent van het gasverbruik schelen bij het verwarmen van de woning. De keuze voor een hybride warmtepomp in plaats van een volledig elektrische warmtepomp kan helpen om de druk op het stroomnet te verminderen.

De overheid, netbeheerders en branchevereniging Techniek Nederland werken daarnaast aan een protocol om warmtepompen bij grootschalige renovaties en nieuwbouwprojecten efficiënt in te stellen zodat deze niet allemaal op hetzelfde moment veel elektriciteit gebruiken. Jetten waarschuwt dat als deze en meerdere maatregelen niet worden toegepast, nieuwbouw in grote delen van de provincie Utrecht niet meer mogelijk is en de energietransitie ernstig vertraagd wordt.

Een andere ontwkkeling die interessant is voor dit project is dat er mogelijk een extra categorie voor slim aanstuurbare warmtepompen komt in de ISDE-subsidieregeling vanaf 2026. Dat laat minister Rob Jetten van Economische Zaken weten in een brief over netcongestie in de provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland. In deze drie provincies is de file op het stroomnet op bepaalde tijden van de dag zo nijpend, dat zelfs huishoudens erdoor kunnen worden geraakt.