Bewoners geven de warmtepomp een 8

30.11.2021 | Nieuws Nicolien van Loon

Bewoners geven de warmtepomp een 8

Over het algemeen zijn mensen die hun woning verwarmen met een warmtepomp buitengewoon tevreden, meldt het AD. Het gemiddelde cijfer dat zij toekennen in een enquête van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is een 8. Slechts een klein deel ervaart minder comfort. Milieu Centraal denkt dat kan dit liggen aan slechte voorlichting.

Van de 8 miljoen Nederlandse huizen worden er 240.000 verwarmd door (hybride) warmtepompen. Dat aantal is de laatste maanden verdubbeld, volgens brancheorganisaties. Een verklaring hiervoor zijn de hoge gasprijzen. Milieu Centraal ziet dat er wel nog een negatief beeld van warmtepompen bestaat. De doelstellingen uit het Klimaatakkoord richten zich op 1,3 miljoen warmtepompen in 2030. Of deze gehaald gaan worden is nog maar de vraag.

Negatieve publiciteit
Energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal verklaart waarom ze de enquête hebben gehouden: “De warmtepomp kwam de afgelopen jaren vaak negatief in de publiciteit, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan warmtecomfort of door geluidsoverlast. Berichten waren altijd gebaseerd op individuele ervaringen. Voor ons was dit de reden om nu eens grootschalig de mate van tevredenheid over warmtepompen te onderzoeken.” 

Resultaten
Aan het onderzoek, uitgevoerd door I&O Research, deden bijna duizend bewoners met een volledige of hybride warmtepomp mee. Opmerkelijke resultaten:
•    95 procent van de respondenten is tevreden;
•    76 procent geeft een cijfer 8 of hoger;
•    12 procent ervaart achteruitgang ten opzichte van een hr-ketel;
•    5 procent is ontevreden. Het huis wordt niet goed warm, of er zou te weinig warm douchewater zijn;
•    Eén op de zes ervaart ’s nachts geluidsoverlast;
•    Eén op de acht ervaart overdag geluidsoverlast.

Van Meegeren ziet dat de resultaten niet unaniem rooskleurig zijn. “Al mag je er natuurlijk van uitgaan dat ook bij bewoners van huizen met een hr-ketel niet 100 procent tevreden is. De belangrijkste verklaring zien wij in het ontbreken van goede isolatie. Bij een warmtepomp is dat nog belangrijker, omdat de warmteafgifte met een lagere temperatuur gebeurt. Het is belangrijk dat installatiebedrijven goede informatie verschaffen over de omgang met de apparatuur.” De enquête laat zien dat dit advies door 12 tot 16 procent als onprettig, niet volledig of niet duidelijk werd ervaren.

Jarendertigwoning
Herkenbaar, vindt Jeroen Vanson. Twee jaar geleden verhuisde hij naar een jarendertigwoning in Den Haag. Deze heeft hij geheel laten renoveren, zodat zijn huis nu aardgasvrij verwarmd wordt. Hij ondervindt geen problemen met verwarming.

“Zelfs niet met -15 graden Celsius zoals we afgelopen winter hadden. Maar het is dat ik een keer tegen de term stooklijn aan liep. We moesten het apparaat zo instellen dat bij een koude temperatuur buiten, het water dat door de vloerverwarming loopt warmer wordt dan bij minder lage temperaturen. De installateur heeft mij hier nooit iets over verteld en ik ben geen techneut. Als ik het niet te weten was gekomen, was ik misschien ook ontevreden geweest.”

De vloerverwarming en warmwatervoorziening werkten prima in het Haagse huis van Vanson. “Ook als we met het gezin achter elkaar gaan douchen, hebben we genoeg warm water. Wij hebben een buffervat met 230 liter water en een warmteterugwinning in de douche. Het warme water dat wegloopt warmt het koude water vast voor.”

Jarenvijftigwoning
Leon Zantinge uit Utrecht kan niet anders dan concluderen dat de warmtepomp genoeg comfort geeft. "Ik ben opgegroeid in een jarendertighuis dat op gas werd gestookt en dat was kouder. Nu woon ik met twee vrienden in een gerenoveerd appartement uit de jaren '50. We hebben geen vloerverwarming, maar radiatoren. Toch wordt het goed warm. Dat de huisbaas ervoor heeft gekozen het appartement gasloos te maken, vind ik wel fijn nu ik zie dat de gasprijzen omhoog zijn geschoten. We betalen 70 euro voor energie, dus dat is goed te doen.”

elektrische warmtepomphybride warmtepompjarendertigwoningmilieu centraalklimaatakkoord

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Event: Kom naar het Warmte Congrestival op 8 december!

Logo Stichting Warmtenetwerk
8 december 2022
Van 09.00 tot 18.00 uur
Hart van Holland,

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Kick-off event: Human Capital Agenda Energietransitie

9 december 2022
De Zalen van Zeven

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Warmte in Wijken: Inspirerende innovaties & trends voor warmtenetten

12 december 2022
15:00-16:30
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu