Bijna lege ISDE-pot aangevuld met 210 miljoen euro

25.09.2023 Simone Tresoor

Bijna lege ISDE-pot aangevuld met 210 miljoen euro

De ISDE-pot wordt aangevuld met 210 miljoen euro. Dat stond vrijdag in de Staatscourant. De pot kan gebruikt worden door huiseigenaren die hun woning verduurzamen en raakte voor het einde van het jaar leeg te raken.

Het gaat om de zogenoemde subsidie voor huiseigenaren die bijvoorbeeld een zonneboiler, warmtepomp of isolatie nemen. Met de verhoging komt het totale beschikbare bedrag over dit jaar op 560 miljoen euro.

Het kabinet maakt in de loop van het najaar de voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie in 2024 bekend. Momenteel kunnen huiseigenaren een aanvraag doen tot twee jaar na uitvoering van verduurzamingsmaatregelen en kunnen zij subsidie aanvragen wanneer zij één maatregel nemen.

Vereniging Eigen Huis geeft aan dat het belangrijk is dat de financiële drempel tot verduurzaming voor huishoudens met een kleine beurs wordt verlaagd. Zij pleit daarom voor een vouchersysteem waarmee huiseigenaren vooraf in plaats van achteraf subsidie kunnen krijgen. Daarnaast moet het makkelijker worden om subsidie aan te vragen en moet er altijd voldoende geld in de subsidiepot zitten.