Controversiële Duitse warmtewet afgezwakt

15.06.2023 Simone Tresoor

Controversiële Duitse warmtewet afgezwakt

Er is in Duitsland een compromis bereikt over de omstreden warmtewet. Het wetsvoorstel zorgde voor grote spanning in de coalitie.De Groenen en de liberalen lagen hierover overhoop en verklaren dat ze met het compromis kunnen leven, aldus Trouw.

Het Heizungsgesetz, de warmtewet, is deel van de ambitieuze Duitse plannen om ervoor te zorgen dat het land in 2045 klimaatneutraal is. In het oorspronkelijke voorstel stond dat alle nieuw geïnstalleerde verwarmingsinstallaties in gebouwen met ingang van 2024 voor minstens twee derde op duurzame energie moeten draaien. Dit betekent dat veel mensen verplicht zouden worden om een elektrische warmtepomp te installeren als hun gas- of stookolie-installatie aan vervanging toe is.

Golf van verontwaardiging
Dit veroorzaakte een golf van verontwaardiging omdat de Duitsers vreesden voor praktische problemen en hoge kosten. Nu lijkt het wetsvoorstel afgezwakt omdat het alleen gaat gelden voor nieuw te bouwen wijken.

Voor andere huizenbezitters geldt de verplichting pas als hun gemeente een zogeheten verwarmingsplan heeft, wat uiterlijk in 2028 het geval moet zijn. Deze eigenaren kunnen vervolgens kiezen tussen een elektrische warmtepomp, aansluiting bij een eventueel warmtenet, of een gasinstallatie, mits die geschikt is om later te worden omgebouwd tot waterstofinstallatie.