Den Haag gaat voor hoofdtransportleiding WarmtelinQ tekenen

30.05.2022 | Nieuws Jan de Wit

Den Haag gaat voor hoofdtransportleiding WarmtelinQ tekenen
©WarmtelinQ

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Haag is voornemens de overeenkomsten met Gasunie voor de komst van de hoofdtransportleiding WarmtelinQ te ondertekenen. Ondanks dat de gemeenteraad het college had verzocht te wachten op een uitspraak van de Raad van State, dat meldt Stichting Warmtenetwerk op basis van berichtgeving van Energeia en Omroep West.

Met de aanleg van de ondergrondse leiding komt restwarmte van bedrijven uit de haven beschikbaar voor maximaal 120.000 woningen en andere gebouwen in de provincie Zuid-Holland. Over de aanleg van WarmtelinQ wordt al een behoorlijke periode gesteggeld.

Toen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Gasunie eind vorig jaar het definitieve investeringsbesluit namen voor de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag, leek het pleit beslecht.

Lees ook: Bouw WarmtelinQ van start

Maar in Den Haag ontstond kritiek op het aanleggen van de hoofdtransportleiding. Hiervoor moeten namelijk vele straten worden opengebroken, wat zonder twijfel tot overlast zal leiden voor bewoners.

Aan de andere kant riepen de partijen – die betrokken zijn bij WarmtelinQ – de gemeenteraad juist op om haast te maken met de lokale keuzes. De meeste andere Zuid-Hollandse gemeenten hebben al overeenkomsten over de aanleg van de leiding getekend en de aanleg heeft al meerdere malen vertraging opgelopen.

De gemeenteraad verzocht het college bijvoorbeeld om bezwaar te maken tegen het provinciale inpassingsplan voor WarmtelinQ. De gemeenteraad wil nu dat het college eerst wacht op de uitspraak van de Raad van State. Het college is hier echter niet in meegegaan.

gemeente Den HaagwarmtelinQwarmtenetrestwarmteGasunieRaad van Statewarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu