Bouw WarmtelinQ van start

09.11.2021 | Nieuws Jan de Wit

Bouw WarmtelinQ van start
©Eneco

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Gasunie hebben vandaag het definitieve investeringsbesluit genomen voor de aanleg van een warmteleiding van de Rotterdamse haven naar Den Haag. Met de aanleg van de ondergrondse leiding komt restwarmte van bedrijven uit de haven beschikbaar voor maximaal 120.000 woningen en andere gebouwen in de provincie Zuid-Holland.

WarmtelinQ wordt een open transportleiding waar meerdere afnemers en (duurzame) warmtebronnen op kunnen aansluiten. Eneco tekende als eerste een transportovereenkomst met Gasunie. De aanleg van het WarmtelinQ-project door Gasunie zal naar verwachting in 2025 afgerond zijn.

Via het bestaande warmtenet in Den Haag zal Eneco warmte gaan leveren van WarmtelinQ aan huizen en andere gebouwen. Dat levert een CO2-reductie op van zo’n 0,18 megaton per jaar. Het warmtetransportnet biedt voldoende capaciteit om op termijn meer woningen, bedrijven en glastuinbouw langs het tracé van Rotterdam naar Den Haag van warmte te voorzien.

Lees ook: Gasunie: 'Warmtenet langs Westland komt er'

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, klinkt opgelucht: “Dit ingewikkelde project kent een lange voorgeschiedenis met veel voorbereidingswerk en samenwerkingspartners. Dat we nu overgaan van bedenken naar doen is echt een mijlpaal. Hiermee maken we in één klap een grote en toekomstbestendige verduurzamingsslag in de regio Zuid-Holland.”

Mogelijk toch nog toekomstige aftakking naar regio Leiden
Ook Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie, toont zich blij dat het project er toch van gaat komen. “WarmtelinQ is een primeur in ons new energy-portfolio. Het gebruik van duurzame restwarmte betekent een forste besparing van aardgas. Dat past binnen de ambitie van Gasunie om nieuwe vormen van energie aan te boren.”

Gasunie onderzoekt samen met de provincie Zuid-Holland en het ministerie of een aftakking van het tracé van Rijkswijk naar Leiden mogelijk is. Daarmee zouden onder meer de warmtenetten in de regio Leiden, met zo'n 50.000 woningen, van duurzame warmte kunnen worden voorzien.

warmtelinQenecoGasunieministerie van Economische Zaken en KlimaatDilan YesilgozUlco Vermeulenwarmtenetwarmteleidinghaven RotterdamCO2-reductieZuid-Hollandprovincie Zuid-Hollandden haagleiden

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu