Doekle Terpstra reageert op ophef om verduurzamen kantoren

25.06.2021 | Nieuws Jan de Wit

Doekle Terpstra reageert op ophef om verduurzamen kantoren
Foto: Techniek Nederland

Onlangs ontstond er ophef over de situatie dat eigenaren van kantoorpanden nog anderhalf jaar hebben om voor minimaal energielabel C te zorgen, ook Warmte365 besteedde hier aandacht aan. Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, antwoordt dat enige nuancering op zijn plaats is. “Wij zijn wat optimistischer.”

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen die horen bij minimaal energielabel C. Momenteel voldoet 50 procent van de gebouwen hieraan. “Dit is geen onmogelijke klus”, stelt Terpstra.

“Onze leden zien de vraag naar verduurzamingsmaatregelen namelijk stijgen, met name van de gebouweigenaren van grote kantoren in de Randstad. We zijn dus wat optimistischer dan de bureaus die de energieprestaties van kantoren onderzoeken.”

Toch wil hij de ongerustheid ook niet helemaal bagatelliseren. “Er is wel enige reden voor ongerustheid. Met name de verduurzaming van kleinere kantoren blijft achter. Het is hoog tijd dat de overheid intensiever gaat communiceren én zich nadrukkelijker gaat bemoeien met de oplossing van de problemen.”

Aandacht
Terpstra wijst op de zogenaamde split incentive. De verhurende partij moet investeren in verduurzaming, maar het is meestal de huurder die profiteert van de lagere energierekening. “Als de overheid voor dat probleem een oplossing weet te vinden, kan het met de verduurzaming van kantoren heel snel gaan.”

Het tekort aan adviseurs die de energielabels verstrekken, noemt hij het grootste knelpunt. “Er zijn er te weinig om alle kantoren in korte tijd van een energielabel te voorzien. Zolang dat probleem bestaat, zouden overheid én installateurs er verstandig aan doen zich vooral te richten op kantoren met een oppervlak van minimaal 500 m2. Daar valt ook de grootste CO2-winst te behalen.”

Ten slotte roept Terpstra installateurs op om de wettelijk verplichte verduurzaming onder de aandacht te brengen bij hun klanten. “De waarde en verhuurbaarheid van hun vastgoed zijn erbij gebaat. Vaak gaat het ook niet over een enorme opgave. Met eenvoudige maatregelen komt Energielabel C al in zicht.”

Techniek NederlandDoekle TerpstraEnergiebesparingkantoorgebouwenenergielabelInstallateur

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Webinar: Webinar - Aardgasvrij maken van wijken en gebouwen

28 september 2022
19:30 - 21:00

RES

Lees verder

Event: Workshop over toepassing Bodemenergie op NS Station Eindhoven

29 september 2022
13:00 - 17:30
NS Station Eindhoven

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Training: Cursus Warmtenetten in 2 dagen

11 oktober 2022
09:00 - 16:30
Woerden

TVVL

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu