Helft kantoren voldoet nog niet aan juiste energielabel

16.06.2021 Simone Tresoor

Helft kantoren voldoet nog niet aan juiste energielabel

Eigenaren van kantoorpanden hebben nog anderhalf jaar de tijd om te zorgen voor een energielabel C of beter, want vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen voldoen aan de eisen die horen bij dit energielabel. De teller staat momenteel slechts op een schamele 50 procent.

En dit kan zorgen voor sluiting, want zonder het label mogen de panden niet meer worden gebruikt. Vastgoedadviseur Colliers laat weten dat Amsterdam het nog redelijk doet, en ‘slechts’ een op de drie kantoren achterblijft, maar landelijk heeft zelfs een op de drie panden überhaupt geen enkel energielabel. Opvallend is dat 40 procent van de overheidsgebouwen nog zonder label is en nog eens 10 procent slechter dan C scoort, schrijft het AD.

De tijd begint te dringen
“Wij verwachten dat de helft van de kantoren in Nederland die nu nog geen label heeft of te laag scoort, nog aangepakt kan worden,” zegt Jeroen Bloemers van Colliers. “De tijd begint te dringen. De bouwwereld heeft het nu al heel druk. Of er de komende anderhalf jaar ruimte is voor al deze werkzaamheden is nog maar de vraag. Als iedereen afwacht, is er een risico dat het niet zal lukken om alles aan te passen.”

Veel eigenaren weten van niks
Veel gebouweigenaren blijken helemaal niet te weten dat ze over anderhalf jaar aan de nieuwe eis moeten voldoen, bleek uit het onderzoek van Colliers. Soms gaat het om relatief kleine ingrepen om op C uit te komen, maar vooral bij panden die gebouwd zijn voor 1990 zijn vaak rigoureuze ingrepen nodig. Ook staan er momenteel veel bedrijfspanden leeg waardoor er te weinig geld is bij de vastgoedeigenaren om te investeren. Bij veel leegstand in de buurt is het gebouw moeilijker te verhuren. Dan kan transformatie naar bijvoorbeeld woningen een oplossing zijn.

Institutionele beleggers zijn koplopers in duurzaamheid. Van hun kantoren hebben er drie op de vijf energielabel A of beter. Bijna 70 procent heeft minstens label C. De betreffende investeerders zijn vaak eigenaar van moderne kantoren op toplocaties, zoals de Amsterdamse Zuidas of Rotterdam Centrum.