Duitsland reserveert spoorlijnen voor energie

26.08.2022 Jan de Wit

Duitsland reserveert spoorlijnen voor energie

In Duitsland loopt de energiecrisis zo hoog op dat het transport van olie, gas en kolen voorrang krijgt op het spoor, dat meldt de ARD. Door het droogvallen van de Rijn is het transport per schip ernstig verstoord en had de Duitse minister van Digitale Zaken en Transport, Volker Wissing, geen andere keus.

De energiecrisis die Europa momenteel treft, lijkt Duitsland nog het hardst te raken. Het land ontving zo’n 55 procent van zijn jaarlijkse gasverbruik vanuit Rusland. Nu deze stroom zo goed als afgeknepen is, is Duitsland wanhopig op zoek naar alternatieven. Consumenten kochten al massaal elektrische kachels in en de overheid verlaagde het btw-tarief voor gas.

Door de enorm warme en droge winter is de Rijn daarnaast op sommige plekken nagenoeg drooggevallen en dat maakt scheepstransport er onmogelijk. Hierdoor ontvangen kolencentrales geen kolen om stroom te produceren.

Lees ook: Nederland lijkt voorlopig zonder Gronings gas te kunnen, maar geldt dat ook voor Duitsland?

Al met al lopen de energietekorten steeds hoger op en de prijs daarmee ook. Daarom heeft Volker Wissing, de Duitse minister van Digitale Zaken en Transport, besloten om het transport van olie, gas en kolen voorrang te geven op het spoor, boven het personenverkeer.