Eerste deelcertificaten aan warmtepompmonteurs uitgereikt door minister De Jonge

04.11.2022 Max Muller

Eerste deelcertificaten aan warmtepompmonteurs uitgereikt door minister De Jonge
©Techniek Nederland

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft de eerste deelcertificaten Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen uitgereikt. De opleiding is een initiatief van InstallatieWerk Nederland (IWN) en vormt de eerste mijlpaal voor een grootschalige operatie waarbij duizenden monteurs kennis wordt bijgebracht over de installatie van hybride warmtepompen. Installatiemonteurs – inclusief zij-instromers en jongeren – worden in een half jaar bijgeschoold tot warmtepompmonteur. 

Volgens De Jonge is 2026 het jaar waarin men bij vervanging van de cv-ketel op zijn minst gekozen dient te worden voor de hybride warmtepomp. Deze streefdatum verschaft volgens hem duidelijkheid aan installatiebedrijven. Die weten op deze manier dat hun monteurs vanaf dan warmtepompen moeten kunnen ophangen.

Als het aan het kabinet ligt, zal over vier jaar een normering verbonden worden aan de duurzame vervanging van cv-ketels. Dit voorstel zal nog moeten worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Snelle opleiding
Het deelcertificaat is bedoeld om monteurs in een hoog tempo op te leiden. De installatiebranche kampt momenteel met een flink tekort aan vakbekwame warmtepompmonteurs. Deze opleiding maakt het mogelijk om monteurs met mbo niveau 2 in een half jaar (420 uur) tot warmtepompinstallateurs bij te scholen. Ook zij-instromers en jongeren kunnen deelnemen. Mede met betrekking tot de certificering voor de Gasketelwet, die uitgesteld is naar april 2023, poogt de branche op deze manier een achterstand weg te werken.

Bij het scholingsproject zal IWN samenwerken met zowel opleiders als installatiebedrijven. Onder de onderwijspartners valt onder andere het ROC van Amsterdam. Deelnemende bedrijven – waaronder Feenstra, Breman, Eneco en Bonarius – zullen studenten opleidingsplekken aanbieden zodat ze de opgedane kennis over warmtepomptechnologie onmiddellijk in de praktijk kunnen brengen.