Gasketelwet wederom uitgesteld

24.10.2022 Max Muller

Gasketelwet wederom uitgesteld

Omdat onvoldoende bedrijven gecertificeerd zijn, acht minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) dat de ratificatie van de gasketelwet per 1 januari 2023 niet mogelijk is. De wettelijke verplichting voor CO-certificering wordt daarom verplaatst naar 1 april van volgend jaar. Brancheorganisatie Techniek Nederland (TN) is niet tevreden met het besluit.

Aan de hand van in 2015 uitgevoerd onderzoek naar koolmonoxide-ongevallen, raadde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid aan om de dereguleringstrend van de borging van kwaliteitsstandaarden van monteurs van gasketels terug te draaien. Volgens het rapport van de OvdV boden de toenmalige kwaliteitsstandaarden de burger te weinig veiligheid, en was de techniekbranche onvoldoende in staat om de borging ervan zelf te garanderen.

Aan de hand van de aanbevelingen uit dit rapport is de overheid aan de slag gegaan met een nieuwe wet die kwaliteitsstandaarden voor gasketelmonteurs – en de bedrijven waar zij werkzaam zijn – stipuleert. Voor monteurs biedt het Vakmanschap CO-diploma volgens de beoogde wetgeving de vereiste kwalificaties. Tegelijkertijd dienen bedrijven in het bezit zijn van hun eigen bedrijfscertificering. Daar waar veel monteurs inmiddels hun diploma op zak hebben, zijn er nog weinig installatiefirma’s met de benodigde bedrijfscertificatie. Volgens Techniek Nederland is dit vooral te wijten aan vertragingen die de Raad voor Accreditatie en toelatingsschema’s opliep bij de goedkeuring van de nieuwe certificeringsschema’s.

De Gasketelwet is inmiddels reeds vijf keer uitgesteld. Hierdoor heeft de wetgeving drie jaar vertraging opgelopen.

Branche niet blij
Doekle Terpstra, voorzitter van TN, is boos over het regeringsbesluit: “De Gasketelwet vergt een enorme inspanning van onze leden. Zij hebben alles op alles gezet om er op tijd klaar voor te zijn. Dat de invoering nu wéér wordt uitgesteld, valt niet meer uit te leggen.” Ook vindt de branche-voorman dat uitstel van de gehele wet noch nodig, noch noodzakelijk is. “Er zijn op 1 januari 2023 al veel bedrijven gecertificeerd.”

Volgens TN heeft de overheid de regelgeving te complex gemaakt. Dit heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat de certificerende instellingen pas vorige maand zijn aangewezen, waardoor het certificatieproces is vertraagd. Bovendien geeft de overheid volgens de branchevereniging met het uitstel een verkeerd signaal af aan bedrijven die nog geen stappen hebben ondernomen om te voldoen aan de CO-certificering.