Gasunie: 'Warmtenet langs Westland komt er'

03.11.2021 Simone Tresoor

Gasunie:

Gasunie en de staatssecretaris van Economische zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz gaan binnen een week het akkoord tekenen om WarmtelinQ aan te leggen. WarmtelinQ is een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de haven van Rotterdam kan worden vervoerd om huizen, kassen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Er werd al lange tijd gewacht op dit besluit om een hoofdwarmtenet met havenwarmte aan te leggen, schrijft Gfactueel.

Er is door de betrokken partijen zoals Eneco, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincie Zuid-Holland lang gesproken over het afdekken van risico’s en financiële steun. Het werd er allemaal niet eenvoudiger op toen enkele weken geleden bleek dat de stekker werd getrokken uit Warmtebedrijf Rotterdam, waardoor het vervolgtraject van Den Haag naar Leiden lijkt af te vallen.

Nog geen besluit over aftakking naar Leiden
De leiding loopt straks van de Rotterdamse haven naar het bestaande warmtenet in Den Haag. Over de maat van de leiding is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat er een dikkere buis noodzakelijk is als men ooit toch de aansluiting naar Leiden wil maken. Over deze aftakking is geen besluit genomen.

Vollooprisico
Als de glastuinbouw op deze leiding zou aanschakelen zou dit betekenen dat er een kleiner vollooprisico zou zijn. Het vollooprisico is het financiële risico dat een warmtebedrijf loopt als er minder huizen of bedrijven aanschakelen dan gepland. De telers in het Westland twijfelen echter over de duurzaamheid van de restwarmte ten opzichte van aardwarmte of eventueel toekomstige warmte uit waterstof.

De beslissing om WarmtelinQ aan te leggen werd een stuk eenvoudiger toen er op Prinsjesdag werd besloten een SDE-subsidie toe te kennen aan de warmtenetten die op de leiding worden aangesloten. Op de delen naar de kassen in Westland en Oostland wordt nog gestudeerd.