Groene gevel tegen hittestress

14.07.2021 Simone Tresoor

Groene gevel tegen hittestress

In het Belgische Gent gaan de handen op elkaar voor een proefproject van de Gentse universiteit en het bedrijf Muurtuin. Hun groene gevel zuivert water, isoleert en voorkomt een veel voorkomend stadsprobleem, namelijk hittestress, schrijft VRT.

Hittestress, vooral in de stad, is een serieus probleem. Eerder schreef Warmte365 al over hoe je passief kunt koelen door zoveel mogelijk groen te planten. Ook in het Belgische Gent zijn ze hiermee aan de slag gegaan en blijkt het proefproject ‘de groene gevel’ van de universiteit een succes.

Gevel haalt ook fijnstof uit de lucht
Door planten en mos aan de gevel van een huis te kleven, kunnen ze douchewater zuiveren, en het dient bovendien als isolatie. De gevel werd vorig jaar geïnstalleerd aan de Gentse Bevrijdingslaan. Buiten het feit dat het een fraai aanzicht in de stad toont, haalt de gevel ook fijnstof uit de lucht.

Het water dat door de gevel loopt kan worden hergebruikt en de resultaten laten zien dat er effectief water wordt bespaard. De natuurbegroeiing zorgt dat het in de winter warm is en dat in de zomer de hitte buiten blijft. Toch zijn er nog wel verbeterpunten. Wanneer er bij een fikse bui veel water door de gevel sijpelt begint de muurgevel te lekken. Daar gaat de universiteit nog verbeteringen doorvoeren.

600 à 700 euro per m2
De in het oog springende gevel heeft inmiddels de interesse gewekt van een zeventigtal bedrijven. Ook wereldwijd is er veel interesse in het integreren van groen en water in een stad. Wil je zelf ook zo’n gevel? Reken dan op 600 à 700 euro per vierkante meter.