Hybride warmtepomp soms best haalbare definitieve oplossing

05.05.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Hybride warmtepomp soms best haalbare definitieve oplossing

De hybride warmtepomp is geschikt als tussenstap op weg naar volledig aardgasvrije woningen en wijken. Voor woningen die lastig te verduurzamen zijn, kan de hybride warmtepomp ook de best haalbare definitieve oplossing zijn, staat te lezen als conclusie in een studie van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, schrijft Techniek Nederland vandaag.

De hybride warmtepomp is een waardevolle aanvulling op het aardgasvrij maken van wijken met behulp van bijvoorbeeld warmtenetten. De onderzoekers denken dat hybride warmtepompen een kosteneffectieve techniek zijn, vooral in buurten die niet op korte termijn aardgasvrij worden gemaakt.

Hybride warmtepomp vooral geschikt voor oudere - en twee-onder-een-kapwoningen
Ecorys komt tot de conclusie dat de hybride warmtepomp in de toekomst voor de gebruiker vrijwel altijd goedkoper zal zijn dan een hr-ketel. Ze houden daarbij rekening met een investeringssubsidie en een verschuiving van de energiebelasting van elektriciteit naar aardgas. De hybride warmtepomp wordt zo een aantrekkelijk alternatief voor all-electric-oplossingen. Vooral voor oudere vrijstaande woningen en twee-onder-een-kap-woningen zijn all-electric-oplossingen relatief duur.

Critici wijzen erop dat de plaatsing van een hybride warmtepomp een belemmering kan zijn om op een later moment over te schakelen op een andere warmtevoorziening. Ecorys verwacht niet dat dit effect zal optreden.

Minimaal 1 miljoen hybride warmtepompen tot 2030
Afgelopen maand wees de coalitie HR-Hybride erop dat hybride warmtepompen onmisbaar zijn om de doelen van het Klimaatakkoord te halen. De coalitie bestaat uit Techniek Nederland, Natuur en Milieu en Netbeheer Nederland. HR-Hybride pleit voor de plaatsing van minimaal 1 miljoen hybride warmtepompen tot 2030. De Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) steunt de coalitie. Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken sprak haar steun uit voor de plannen.

Techniek Nederlandonderzoekhybride warmtepompaardgasvrije wijkenaardgasvrij

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu