IPCC-rapport: ‘Uitstoot moet nú omlaag’

05.04.2022 | Nieuws Jan de Wit

IPCC-rapport: ‘Uitstoot moet nú omlaag’

In zijn nieuwste rapport waarschuwt VN-klimaatpanel IPCC dat de uitstoot onmiddellijk omlaag moet om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius, dat meldden verschillende media waaronder NRC. Om de opwarming te beperken moet er grote haast gemaakt worden met de energietransitie naar hernieuwbare energie.

Het huidige reductiebeleid is absoluut onvoldoende. In dit tempo zal de aarde aan het eind van de eeuw ruim 3 graden Celsius zijn opgewarmd. Dat heeft het IPCC berekend in een rapport over het aanpakken van klimaatverandering dat gisteren verscheen.

Het rapport is het derde in een reeks rapporten. Eerder kwamen er al rapporten over de stand van zaken van de klimaatwetenschap en over aanpassingen aan het veranderende klimaat. Dit rapport is bedoelt als leidraad voor beleidsmakers.

Zij zullen veel voortvarender aan de slag moeten met het uitfaseren van fossiele energie en dit vervangen door hernieuwbare energie. Ook moet onder andere de gebouwde omgeving vergroenen en moet circulariteit veel breder worden toegepast.

Lees ook: Circulariteit speelt nog nauwelijks een rol van betekenis in warmteoplossingen

CO2-reductie moet wereldwijd minimaal 33 procent zijn in 2030
Het zogeheten koolstofbudget, de hoeveelheid extra CO2-equivalenten die de mens nog mag uitstoten voordat de opwarming 1,5 graden Celsius heeft bereikt, is volgens het IPCC 500 gigaton. In 2019 werd 59 gigaton uitgestoten.

Van de 1.202 toekomstscenario’s die worden geschetst zijn er 100 waarbij de opwarming onder de 1,5 graden Celsius blijft. Hiervoor moet de wereld in uiterlijk 2050 klimaatneutraal zijn én blijven. Ook moet de uitstoot tot 2030 met minstens een derde moet zijn teruggebracht. Anders lijkt het pad naar 2050 onhaalbaar.

IPCCIPCC-rapport1,5 graden Celsiusco2-uitstootCO2-reductieklimaatneutraalenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Zet uw collectieve warmteproject in de spotlights tijdens de Open Energiedag!

17 september 2022
10:00 - 17:30

NVDE

Lees verder

Event: Open Energiedag

17 september 2022
09:00 - 17:00
Verschillende locaties

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met vijf branche-organisaties: NWEA (windenergie), Holland Solar (zonne-energie), EnergieSamen (energiecoöperaties), Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

Lees verder

Webinar: ‘Gasloos met Bodemenergie in de bestaande bouw! Maar hoe dan?

21 september 2022
13:00 - 15:30
online

Gebruikersplatform Bodemenergie

Lees verder

Event: Energeia Energy Tour

26 september 2022
10:00 - 17:00
Beeld en Geluid

Energeia

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu