Leiden haakt alsnog aan op WarmtelinQ

22.07.2022 Simone Tresoor

Leiden haakt alsnog aan op WarmtelinQ

Dankzij een bijdrage van het ministerie van EZK wordt de gemeente Leiden alsnog van warmte voorzien uit de Rotterdamse haven, schrijft Binnenlands Bestuur. Het project kampte met enorme tegenvallers nadat het Warmtebedrijf Rotterdam zich uit het Leidse project terugtrok, waardoor er een gat in de begroting van 22,5 miljoen euro ontstond.

Lees meer:Vattenfall koopt verlieslijdend warmtebedrijf

Het warmtetransportnet WarmtelinQ krijgt nu dus toch een noordtak naar Leiden, waardoor ongeveer 120.000 woningen van duurzame energie uit de Rotterdamse haven kunnen worden voorzien. Nadat eerder het Warmtebedrijf Rotterdam zich terugtrok, heeft energieleverancier Vattenfall zich met het plan akkoord verklaard.

Kamerbrief
De Leidse tak van het warmtenet sluit op aan op het eerste tracé van Rotterdam naar Den Haag. Het plan werd openbaar gemaakt in een Kamerbrief van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) aan de Tweede Kamer. Zijn ministerie dekt het gat dat was ontstaan in de businesscase.

0,18 megaton
‘Het positieve besluit voor beide tracés vormen een betekenisvolle stap voor de klimaatdoelen van de gebouwde omgeving’, aldus Jetten. ‘Op termijn kunnen hiermee ongeveer 120.000 woningen van (duurzame) warmte worden voorzien. Dat levert een CO2- reductie op van zo’n 0,18 megaton per jaar.’ 

2027
De eerste aftakking naar Den Haag moet in 2025 zijn afgerond, die naar Leiden vervolgens twee jaar later, in 2027. Jetten noemt het ‘belangrijke bouwstenen in het volledige integrale ontwerp van het Zuid-Hollandse warmtetransportnet.’ Eerder trok het Warmtebedrijf Rotterdam zich terug uit het Leidse project, waardoor er een gat in de begroting ontstond van 22,5 miljoen euro.