Leveringsstop Russisch aardgas, geen fysieke gevolgen voor Nederland zegt Jetten

30.05.2022 Jan de Wit

Leveringsstop Russisch aardgas, geen fysieke gevolgen voor Nederland zegt Jetten

Na Polen, Bulgarije en Finland is Nederland het volgende land dat door Rusland is afgesloten van gasleveringen. GasTerra heeft bekendgemaakt dat het niet in zal gaan op de Russische roebeleis, waarna Gazprom heeft meegedeeld de levering van aardgas met ingang van 31 mei 2022 te staken. Volgens Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, zal dit geen gevolgen hebben “voor de fysieke levering van gas aan Nederlandse huishoudens” of “aan het Nederlandse bedrijfsleven”.

Gashandelaar GasTerra heeft besloten niet in te gaan op de eis van Gazprom om de gasbetalingen in roebels te doen. Deze betalingseisen zijn een gevolg van een door de Russische president Vladimir Poetin opgesteld decreet over de betaling van Russisch gas. Hierop heeft Gazprom besloten de levering van aardgas met ingang van 31 mei 2022 te staken.

Lees ook: Russische roebeleis speelt Europa dan toch uiteen, waar blijft de langetermijnstrategie?

Om Russisch aardgas te kopen eiste Poetin dat kopers zowel een euro- als een roebelaccount zouden openen bij de Gazprombank in Moskou. GasTerra gaat hier niet op in omdat dit een risico is “schending van de door de EU opgestelde sancties, maar ook omdat er te veel financiële en operationele risico’s kleven aan de vereiste betalingsroute”.

Door de leveringsstop pleegt Gazprom contractbreuk, wat zelfs in een ernstige conflictsituatie uniek is voor het bedrijf, en zal het 2 miljard kubieke meter gecontracteerd aardgas niet leveren. GasTerra zegt hierop te hebben geanticipeerd door elders gas in te kopen.

Minister Jetten zegt begrip te hebben voor het besluit van GasTerra en “geen gevolgen voor de fysieke levering van gas aan Nederlandse huishoudens” of “aan het Nederlandse bedrijfsleven” te verwachten.