Maatschappelijke organisaties en energiebedrijven pleiten voor energie van eigen bodem

02.02.2024 Evelien Schreurs

Maatschappelijke organisaties en energiebedrijven pleiten voor energie van eigen bodem
©Jack Tillmanns

Om energie betrouwbaar en betaalbaar te houden, moet de productie van duurzame energie in Europa behouden worden. Dat stelt een groep maatschappelijke organisaties en (energie-)bedrijven in een oproep aan het toekomstig kabinet.

De initiatiefnemers willen dat Nederland, en de rest van Europa, de controle en zekerheid behoudt over hun energievoorziening. Daarom benadrukken zij het belang van het opwekken van duurzame energie in eigen land.

Deelnemers van de campagne ‘Energie van Eigen Bodem’ zijn NVDE, EBN, Element NL, Gasunie, MKB-Nederland, RWE, Statkraft en VNO-NCW. De organisaties willen dat Europa zelfvoorzienend wordt in hun energieproductie. Op die manier zijn Nederland en andere Europese landen minder afhankelijk van landen met onbetrouwbare regimes, en is er ook tijdens politieke spanningen meer zekerheid over de energievoorziening.

Door energie binnen Europa op te wekken, zou er ook meer zekerheid zijn over de energierekening, voedselproductie en het draaiend houden van andere industrieën. De organisaties roepen daarom het toekomstig kabinet op om door te gaan met het opschalen van de productie van duurzame energie in Nederland.