Ombudsman: 'merk gaswinningsgebied aan als crisisgebied'

25.10.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Ombudsman:

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft in een rapport geadviseerd om het aardgevingsgebied in Groningen waar gas wordt gewonnen aan te merken als crisisgebied, dat meldt Nu.nl. Mede door de hoge energieprijzen staat het Groningenveld weer volop in de nationale belangstelling.

Van Zutphen stelt dat er in het nieuwe kabinet een minister of staatssecretatis moet worden aangesteld om het probleem op te lossen. In 2017 deed de Nationale ombudsman zes aanbevelingen om de stroeve relatie tussen de overheid en de bewoners van het gebied te verbeteren. Afgelopen zomer deed hij onderzoek naar de status hiervan. De conclusie is dat de situatie te wensen overlaat.

Lees ook: Leveringszekerheid van gas vraagt om politieke keuzes

Aan lot overgelaten
"De bewoners van de aardbevingsgebieden hebben ten onrechte de regie in de schoenen geschoven gekregen. Ze moeten het zelf maar uitzoeken met alle loketten en regelingen", stelt Van Zutphen. Hij praatte met omwonenden, bestuurders en medewerkers van betrokken instanties.

Gelijkwaardig
"De overheid lijkt weinig inbreng van bewoners te verdragen. Het is de hoogste tijd om de gevolgen van de gaswinning voor bewoners het kenmerk van een crisis te geven. En daarnaar te handelen", aldus de ombudsman. Het rapport roept de overheid op om het vertrouwen van de inwoners van het gebied te herstellen. Hij pleit voor het oprichten van een fonds voor juridische ondersteuning, evenals meer inspraak voor gedupeerden. Zij moeten volgens Van Zutphen als gelijkwaardige partners behandeld worden.

Het onderzoek van de ombudsman is nog niet ten einde gekomen. Van Zutphen wil erachter komen waarom het niet lukt om de gevolgen van de gaswinning snel, transparant en ruimhartig op te lossen, zoals wenselijk is.

GroningenGroninger Bodem Bewegingaardbevingombudsmancrisisgasdiscussie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu