Ook Duitsland kampt met tekort aan technisch personeel

17.01.2023 | Nieuws Brendan Hadden

Ook Duitsland kampt met tekort aan technisch personeel

Duitse bedrijven hebben moeite met het vinden van geschikt technisch personeel, meldt Clean Energy Wire. Dit was de conclusie van een survey onder 22.000 bedrijven, uitgevoerd door het Deutscher Industrie- und Handelskammertag.

Uit de survey bleek dat 53 procent van de bedrijven moeite had met het vullen van vacatures. Dit percentage lag nog hoger onder bedrijven in cruciale sectoren voor de energietransitie. Onder fabrikanten van elektrische apparatuur meldde bijvoorbeeld 67 procent vacatures niet te kunnen vullen. Ook had 58 procent moeite ingenieurs en architecten te vinden, belangrijk personeel voor de duurzame bouw.

Volgens Clean Energy Wire is het niet het eerste rapport dat waarschuwt voor de gevolgen van het personeelstekort in Duitsland. In november rapporteerde het Institut der deutschen Wirtschaft Köln (IW) dat het land nog meer dan 200,000 mensen aan technisch personeel nodig zou hebben voor de uitbreiding van zonne- en windenergie. Een recenter rapport van denktank Sirius Campus stelde dat ongeveer 5,4 miljoen Duitse huishoudens plannen hebben om te verduurzamen in de komende vijf jaar en arbeidstekorten daarbij voor vertraging zouden kunnen zorgen.

Geen hulp van de buren
Voor Nederland is dit slecht nieuws, aangezien het de hoop verkleint op hulp van onze oosterburen. Zelf kampen we ook met een aanzienlijk tekort aan technisch personeel: Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, sprak begin vorig jaar van een tekort van 20.000 technici.  

Lees ook: Hoe groot is het technisch personeelstekort?

Gelukkig zijn er ook positieve indicaties. Techniek Nederland meldde onlangs dat steeds meer vmbo-leerlingen voor een technische opleiding kiezen. Daarnaast hebben de techniekbranches in november van vorig jaar het Aanvalsplan Techniek gepresenteerd, waarmee ze in de komende tien jaar 60.000 extra technici willen opleiden.

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu