Productie aardwarmte gelijk met productie in 2022

27.02.2024 Evelien Schreurs

Productie aardwarmte gelijk met productie in 2022
©Geothermie Nederland

Volgens Geothermie Nederland kunnen en moeten we meer aardwarmte opwekken in Nederland. Het afgelopen jaar werd 6,8 petajoule aan aardwarmte opgewekt, evenveel als in 2022. Maar om in de toekomst te kunnen voorzien van duurzame en betaalbare warmte moeten we meer gaan kijken naar warmtebronnen zoals aardwarmte.

Om de klimaatdoelen te halen, moeten we veel meer aardwarmte opwekken dan we nu doen, zegt belangenvereniging Geothermie Nederland. Volgens hen is aardwarmte niet alleen een duurzame, maar ook betaalbare en stabiele warmtebron, die bovendien goed kan zijn voor lokale economieën.  

In Nederland zijn er momenteel 39 aardwarmteputten die in totaal 6,8 petajoule aan aardwarmte opwekken, wat vergelijkbaar is met het gasverbruik van 165.000 huishoudens. Daarnaast staan er ook meer dan honderd nieuwe projecten voor de winning van aardwarmte op de planning. Om eerder met die nieuwe projecten te kunnen starten, roept Geothermie Nederland op om een versnellingsprogramma in te zetten. Momenteel zouden er nog te veel onzekerheden zijn over wet- en regelgeving.