Raad van State spreekt twijfel uit rond publiek meerderheidsbelang bij warmtenetten

22.04.2024 Sjoerd Rispens

Raad van State spreekt twijfel uit rond publiek meerderheidsbelang bij warmtenetten

Met het wetsvoorstel collectieve warmte wil de regering de transitie naar duurzame warmte mogelijk maken. Gemeenten krijgen hierbij regie over de realisatie van collectieve warmtevoorzieningen. Maar de afdeling Advisering van de Raad van State (RvS) zegt in een advies dat nu niet duidelijk is of de regie via het verplichte publieke meerderheidsbelang in collectieve warmtevoorzieningen nodig en effectief is. De regering moet daar meer duidelijkheid over geven.

Het is volgens de RvS bovendien ook niet duidelijk hoe het wetsvoorstel bijdraagt aan maatschappelijk aanvaardbare warmtetarieven. De Raad begrijpt dat de overheid taken decentraliseert, omdat een energietransitie complex is. Maar de eis dat in warmtebedrijven een of meer publieke partijen samen een meerderheidsbelang moeten hebben, komt bovenop andere mogelijkheden die overheden krijgen om regie te voeren. De RvS wil dat de regering nader toelicht waarom dit nodig.

De RvS wil ook weten of met een publiek meerderheidsbelang bepaalde financiële risico’s beter kunnen worden beheerst. Verder is het van belang dat het wetsvoorstel op hoofdlijnen aangeeft welke keuzes worden gemaakt voor de toegestane uitstoot van broeikasgassen door collectieve warmtevoorzieningen.