Recordprijzen voor gas en lege gasvelden

04.10.2021 Joyce Beuken

Recordprijzen voor gas en lege gasvelden

De gasprijzen blijven met een rap tempo stijgen. Betaalde een gemiddeld huishouden per juli 1500 euro per jaar, inmiddels is dat bedrag alweer bijna 200 euro gestegen. En het einde is nog niet in zicht, meldt RTL Nieuws.

Naast de hogere rekening bij de consument, zorgt de prijsstijging er ook voor dat gasvelden niet vol zijn. Gasbedrijven hebben onvoldoende ingekocht vanwege de hoge prijs. De gasvelden dienen als voorraad voor in de winter om woningen mee te verwarmen. De prijsstijgingen kunnen niet overal worden doorberekend, omdat er huishoudens zijn met een contract voor meerdere jaren.

Lees ook: Leveringszekerheid van gas vraagt om politieke keuzes

Koude winter geeft problemen
In de zomermaanden wordt normaal gas ingekocht en opgeslagen in lege velden. Tijdens de zomer is de vraag minder en de gasprijs gunstig. Op dit moment zijn de buffers nog maar voor minder dan de helft gevuld. Normaal zouden we op 80 procent zitten, maar dat is nu maar 47 procent. Als de winter gunstig wordt qua temperatuur gaat het goed, maar bij een koude winter ontstaat er wellicht een probleem, aldus energie-expert Martien Visser.

Het tekort is onder meer te wijden aan een relatief strenge winter. Ook een toegenomen vraag in Azië doet een duit in het zakje, waar men bereid is meer te betalen voor gas, stelt Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro. "De import uit Rusland naar ons verloopt ook trager. Hoe dat komt blijft gissen. Maar nu zie je dat in de markt paniek uitbreekt en dat drijft de prijzen nog verder op", meldt Van Cleef. 20 procent van het gas dat we uit het buitenland halen is afkomstig uit Rusland.

Stroomprijs groeit mee
Meer gas uit Groningen halen is geen optie, aangezien de gaskraan daar juist moet worden dichtgedraaid. Independer raadt mensen aan om voor de winterperiode hun maandbedrag aan te passen, zodat verrassingen voorkomen kunnen worden. Met name als er deze winter weer meer thuis wordt gewerkt kan het verstandig zijn hier rekening mee te houden. Wie geen trek heeft in een hoge gasrekening, kan kijken naar de mogelijkheden voor elektrisch verwarmen. Maar dan bij voorkeur met zelfopgewekte stroom, want ook de prijs voor elektriciteit vliegt omhoog.