Rotterdamse groene waterstofhubfunctie krijgt vorm met intentieverklaring met Saoedi-Arabië

19.05.2023 Jan de Wit

Rotterdamse groene waterstofhubfunctie krijgt vorm met intentieverklaring met Saoedi-Arabië
©Sustainable Energy Council

Op de World Hydrogen Summit in Rotterdam hebben Saoedi-Arabië en Nederland een intentieverklaring ondertekend om aan de ontwikkeling van groene waterstof te werken, dat meldt Reuters. De Rotterdamse haven kan een van de belangrijkste bestemming worden van groene waterstof uit Saoedi-Arabië.

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, en Prins Abdulaziz bin Salman, de Saoedische minister van Energie, hebben op de World Hydrogen Summit in Rotterdam een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend.

Saoedi-Arabië ziet Rotterdam en het Duitse achterland als natuurlijke partners op het gebied van groene waterstof. Waar Nederland en met name Rotterdam nu een belangrijke doorvoerhaven is voor fossiele energie, wil het die spilfunctie in de toekomst behouden met groene waterstof.

Lees ook: Rotterdamse havensector: het roer is om, de verduurzaming is onderweg

Havenbedrijf Port of Rotterdam is er veel aan gelegen om een belangrijke groene waterstofhub te worden en was dan ook een van de organisatoren van de World Hydrogen Summit. "Rotterdam zou onze hub naar Europa zijn", zo quote Reuters Bin Salman daarop.

Lees ook: Nederland en Brazilië gaan binnen Green Ports Partnership samenwerken aan groene waterstof