Steeds meer bedrijven op wachtlijst elektriciteitsnet

21.02.2024 Evelien Schreurs

Steeds meer bedrijven op wachtlijst elektriciteitsnet
©Tennet

Bijna tienduizend organisaties staan op de wachtlijst voor een elektriciteitsaansluiting. Kleinverbruikers kunnen meestal nog worden aangesloten, maar grootverbruikers kunnen jaren wachten op hun aansluiting. Dat laat Netbeheer Nederland weten.

Naast de 9.400 bedrijven en instellingen die wachten op een aansluiting om elektriciteit te kunnen afnemen, wachten er ook 10.000 op de mogelijkheid om elektriciteit terug te leveren. Deze cijfers verzamelde Netbeheer Nederland op verzoek van de Volkskrant. Er kunnen dubbelingen zitten in de telling, omdat bedrijven soms bij meerdere netbeheerders of voor verschillende locaties een aanvraag indienen.

De wachtlijst voor het afnemen van stroom het sterkst gegroeid, sinds de zomer van 2023 is die gegroeid van 6.000 naar 9.400. Een jaar wachten op een aansluiting op het stroomnet is gebruikelijk geworden. Netbeheerders zijn bezig met het uitbreiden van het stroomnet, maar de vraag groeit sneller dan zij kunnen bijhouden.

De ACM onderzoekt wat voor bedrijven een redelijke termijn is om – in de huidige omstandigheden – een stroomaansluiting te verwachten. Voor kleinverbruikers is die termijn 52 weken als er sprake is van een vol stroomnet. Daarnaast werkt de ACM aan een voorrangsregeling voor maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen.