Tata Steel trekt 65 miljoen euro uit voor volgende fase waterstofroute

30.08.2022 Jan de Wit

Tata Steel trekt 65 miljoen euro uit voor volgende fase waterstofroute
©Tata Steel

Tata Steel heeft contracten – ter waarde van 65 miljoen euro – afgesloten met ingenieursbureau McDermott, apparatuur en installatieleverancier Danieli en engineeringadviesbureau Hatch voor de verdere technische voorbereidingen van de waterstofroute.

Tata Steel wil in de toekomst met DRI-technologie (direct reduced iron) groen staal produceren. Met de DRI-technologie wordt ijzererts direct gereduceerd met aardgas (en in de toekomst met waterstof) en niet meer met kolen. Dit hoeft dan niet langer in een hoogoven, maar kan al op relatief lage temperaturen tot 1.000 graden Celsius.

Het gereduceerde ijzer wordt vervolgens met koolstof in een elektrische oven verder verwerkt tot vloeibaar ruwijzer. Hierbij kan eveneens schroot worden gebruikt, zonder een verlies van kwaliteit, aldus Tata Steel.

“Wat we doen, is een ingewikkelde en unieke operatie”, stelt Annemarie Manger, duurzaamheidsdirecteur van Tata Steel Nederland. “De nieuwe fabrieken komen op ons terrein terwijl alle huidige fabrieken in bedrijf blijven tot het moment dat de nieuwe installaties goed draaien.”

“Wij hebben onlangs samen met twee ministeries en de provincie Noord-Holland afspraken gemaakt over onze toekomst. Daarbij hebben we aangegeven dat we voor 2045 CO2-neutraal willen zijn en al vóór 2030 tussen de 35 en 40 procent CO2 minder willen uitstoten. Dat zal grotendeels gebeuren via de waterstofroute. Hierbij vervangen we de hoogovens door een moderne technologie die waterstof of aardgas gebruikt in plaats van kolen”, aldus Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland.

Lees ook: Tata Steel neemt de waterstofroute

Om zich in de toekomst van groene stroom te verzekeren heeft het bedrijf een overeenkomst met TenneT gesloten voor een directe aansluiting op het landelijk elektriciteitsnet. Met name de windparken voor de Nederlandse kust moeten voor de groene stroom gaan zorgen.