Terugverdientijd duurzame maatregelen gemiddeld drie keer korter

18.08.2022 | Nieuws Jan de Wit

Terugverdientijd duurzame maatregelen gemiddeld drie keer korter
©Centraal Beheer

Door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van verschillende verduurzamingsmaatregelen gemiddeld drie keer korter sinds begin dit jaar, ten opzichte van begin 2021. Met de energieprijzen van april verdient isolatie in slecht geïsoleerde woning zich bijvoorbeeld binnen een tot zes jaar terug, dat rekende CE Delft uit, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

CE Delft berekende de terugverdientijd voor vier isolatiemaatregelen (dak, spouw, vloerisolatie en HR++-glas) en drie duurzame warmtetechnieken (warmtepomp, hybride warmtepomp, zonneboiler), en keken daarbij naar verschillende huizentypes en bouwjaren.

Waar isolatie de logische beginstap is voor slecht geïsoleerde huizen, daar komen warmtepompen en zonneboilers uit het onderzoek naar voren als financieel interessante opties voor beter geïsoleerde woningen: die verdienen zich in twee tot zes jaar terug.

“Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. “Vandaag is voor veel mensen het beste moment dat er is om te verduurzamen: het is nog nooit zo aantrekkelijk geweest.”

‘Geen moment voor teleurstellingen’
Volgens de NVDE laat het onderzoek van CE Delft ook zien dat het wenselijk is dat de overheid met een duidelijke isolatieaanpak komt, vergelijkbaar met het recent gepresenteerde Actieplan Hybride Warmtepomp. De NVDE noemt minimumeisen aan isolatie bij renovatie of de verkoop van de woning als voorbeeld.

Lees ook: Zo wil Jetten de belemmeringen wegnemen voor ‘onmisbare’ hybride warmtepompen

“Goede isolatie is de beste garantie om de energievraag en dus de energierekening beperkt te houden. En natuurlijk ook om onze afhankelijkheid van Russisch aardgas snel te beëindigen en klimaatverandering te verminderen”, aldus Van der Gaag. Randvoorwaarden als subsidie, belasting, lening en ondersteuning zijn daarbij essentieel volgens de brancheorganisatie.

De NVDE erkent dat een enorme stijging van de vraag naar verduurzamende maatregelen problemen zou geven op dit moment. Bedrijven kunnen de huidige vraag al nauwelijks aan. Uit een rondvraag bleek dat driekwart van de bedrijven in de duurzame energie bijvoorbeeld last heeft van materiaaltekorten.

Op basis van duidelijke normering zouden bedrijven “veel beter en gerichter” hun investeringen kunnen doen. De NVDE zegt daarom blij te zijn met de maatregelen die het kabinet al genomen heeft, maar dringt erop aan dat er wordt doorgepakt. “Dit is geen moment om mensen teleur te stellen die willen verduurzamen”, aldus Van der Gaag.

energieprijzenCE DelftNederlandse vereniging duurzame energieNvdeolof van der gaagonderzoekisolatiedakisolatiespouwisolatievloerisolatieHR -glasduurzame warmtetechniekenwarmtepomphybride warmtepompzonneboileractieplan Hybride Warmtepompwarmtetransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Congres Bodemenergie ‘Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!’

Logo Branchevereniging Bodemenergie
1 december 2022
12:00-18:00
Beeld & Geluid

Branchevereniging Bodemenergie

Lees verder

Training: Basistraining Strategisch Omgevingsmanagement Geothermieprojecten

1 december 2022
08:45 - 17:00

Geothermie Nederland

Lees verder

Seminar: Seminar BioWKK: Duurzame gassen terug van weggeweest

1 december 2022
12:30-17:00
InVesta Expertise Centrum

Projectgroep Biomassa & WKK

Lees verder

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu