Twee keer zoveel gas uit Groningen lijkt nodig

07.01.2022 Joyce Beuken

Twee keer zoveel gas uit Groningen lijkt nodig

Het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen lijkt nog even op zich te moeten laten wachten. Gasunie houdt er rekening mee dat er twee keer zoveel gas als vorig jaar uit de Groningse bodem gewonnen zal moeten worden, dat schrijft RTV Noord.

Naar verluidt moet er maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas gewonnen worden. Dat is bijna het dubbele van wat er gepland staat voor dit jaar. Als de komende maanden koud worden kan het totaal hoger uit gaan vallen. Tot nu toe heeft Nederland echter met een zachte winter te maken, wat zou kunnen betekenen dat de totale gaswinning juist lager uitvalt.

Stand-by-locaties
Als er geen extra gas gewonnen wordt in Groningen, zouden we vanaf april onvoldoende gas beschikbaar hebben om de leveringszekerheid te kunnen borgen, aldus demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok. Wel stelt Blok dat we na dit jaar geen gas meer hoeven te winnen uit het Groningenveld. Een paar locaties blijven echter wel stand-by, voor het geval de vraag echt de spuigaten uitloopt.

Lees ook: Recordprijzen voor gas en lege gasvelden

De verhoogde vraag naar gas uit Groningen is het gevolg van de vertraagde oplevering van de fabriek die buitenlands gas gereedmaakt voor gebruik in Nederland. Maar ook de onverwachts hoge gasvraag uit Duitsland zorgt voor onbalans. Voor april moet er een besluit genomen worden over hoeveel gas de Nederlandse Aardolie Maatschappij op mag gaan pompen dit jaar.