Tweede Kamer neemt nieuw vergunningenstelsel voor geothermie aan

22.02.2022 Jan de Wit

Tweede Kamer neemt nieuw vergunningenstelsel voor geothermie aan

De Mijnbouwwet is met een meerderheid van stemmen aangenomen, dat meldt Geothermie Nederland. Belangrijke amendementen voor de geothermiesector over de toewijzing zoekgebied, evaluatie van de wet binnen drie jaar en het overgangsrecht voor houders van een opsporingsvergunning zijn aangenomen. Dit biedt meer ruimte voor ondernemers en minder risico’s voor de omgeving.

De ingediende moties voor een oplossing voor aardwarmteprojecten – die in de knel dreigen te komen door de huidige maximale SDE++-realisatietermijn – en het ondersteunen van de geothermiesector bij het ontwikkelen van industriestandaarden, convenanten en procesafspraken zijn ook aangenomen.

Hans Bolscher, voorzitter Geothermie Nederland, zei na het debat in de Kamer al dat hij met vertrouwen naar de uitkomst keek. “Het doet mij goed om te zien dat onze inspanningen en die van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de wetgeving passend te krijgen op de praktijk er nu zo voorstaat.”

Lees ook: Wijzigingen Mijnbouwwet inzake geothermie besproken

De Mijnbouwregeling wordt de komende periode verder uitgewerkt en zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Geothermie Nederland zegt daarom niet te verwachten dat de wet voor juli inwerking zal treden.

Met deze processen nog te gaan, verwachten we dat de inwerkingtreding van de Wet niet in juli zal zijn.