Uitblijven subsidie geothermie funest voor klimaatdoelen

10.06.2021 Joyce Beuken

Uitblijven subsidie geothermie funest voor klimaatdoelen

Van de 5 miljard euro uit de SDE++-pot is er geen geld beschikbaar gesteld voor geothermie. Stichting Geothermie Nederland verzoekt het ministerie daarom het budget te verhogen.

Eerder deze week schreven we dat de volgende openstellingsronde is uitgesteld wegens een ongunstige ligging in de zomer.

Vermeden uitstoot goedkoop
In totaal zit er 5 miljard euro in de SDE++-pot, waar deze subsidie vandaan komt. 4,7 miljard euro is reeds toegezegd. In januari vroegen vier bedrijven, waaronder Shell en ExxonMobil, ruim 2,1 miljard euro subsidie aan voor een groot project voor de opslag van CO2 in een gasveld, genaamd Porthos. Ook dit project lijkt door te gaan.

Aardwarmte buiten de boot
Hoe lager het prijskaartje van de aanvraag, hoe groter de kans dat deze op toewijzing kon rekenen. De goedkoopste technieken waren dus het meest kansrijk, en CO2-opslag is relatief goedkoop in verhouding tot de vermeden uitstoot. Door de grote hoeveelheid goedkopere projecten kan er geen geld naar duurdere projecten op het gebied van aardwarmte.

Klimaatakkoord niet haalbaar zonder geothermie
Stichting Geothermie verzoekt het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat dringend het budget voor de SDE-subsidie tijdelijk te verhogen in 2021. Op 31 mei stuurde de stichting al een brief naar het ministerie omdat hen duidelijk werd dat de branche niet één project gesubsidieerd zou gaan krijgen.

Uitnodiging veldbezoek
De stichting stelt als volgt: "Zonder deze cruciale acties komt geothermie op korte termijn in de knel en wordt de continuïteit van projecten bedreigd. Dit zal leiden tot uitstel van toepassing van de technologie in de gebouwde omgeving waardoor de sector haar bijdrage aan het Klimaatakkoord wellicht niet zal kunnen halen."

Enkele tientallen projecten met elektrische boilers, warmtepompen en restwarmte hebben wel goedkeuring gekregen. Stichting Geothermie Nederland nodigt leden van de desbetreffende commissie uit om op veldbezoek te komen, zodat zij zelf kunnen ervaren hoe waardevol de projecten zijn.