Vereniging Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

14.09.2023 Simone Tresoor

Vereniging Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie door vleermuizenproblematiek

Eigen Huis stopt per direct met haar ledendienst voor spouwmuurisolatie vanwege de vleermuizenproblematiek, schrijft de consumentenvereniging op haar website. Als huiseigenaren hun spouwmuur willen laten isoleren moeten ze  eerst een kostbaar ecologosich onderzoek laten doen om de vleermuis  te beschermen.

Als ze dat niet doen overtreden ze de Flora- en Faunawet en riskeren ze een boete. Directeur van Vereniging Eigen Huis Cindy Kremer: "Totdat het demissionair kabinet duidelijkheid geeft over hoe spouwmuren op korte termijn natuurvriendelijk te isoleren, vinden wij het niet verantwoord om huiseigenaren nog langer deze isolatiedienst aan te bieden."

Vijf- tot zesduizend euro
Dergelijk ecologisch onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen die in de gevel van een woning nestelen kost vijf- tot zesduizend euro. Spouwmuurisolatie wordt hierdoor vier keer zo duur en dat is voor de individuele huiseigenaar niet meer betaalbaar. Bovendien duurt zo’n onderzoek minimaal een jaar wat nog verder kan oplopen door het grote tekort aan ecologen.

"Dat betekent ook dat de verduurzaming van slecht geïsoleerde woningen flink zal vertragen en het energieverbruik – en dus de rekening - niet omlaag zal gaan. Met de naderende winter en het verdwijnen van het prijsplafond, maken wij ons daar zorgen over," zegt Kremer.