Vitens wijst op risico’s bij boringen naar aardwarmte

02.12.2021 | Nieuws Nina Groot

Vitens wijst op risico’s bij boringen naar aardwarmte

In september concludeerde Staatstoezicht op de Mijnen nog, dat de industriestandaard Duurzaam Putontwerp een gedragscode heeft ontwikkeld die bijdraagt aan een veilige en verantwoorde winning van aardwarmte. Echter klinkt er nu een ander geluid. Zo beklaagt de Algemene Rekenkamer zich dat de overheid er te weinig aan doet om de kwaliteit van het drinkwater te beschermen bij het boren naar aardwarmte.

Volgens Jelle Hannema, de directeur van drinkwaterleverancier Vitens, zit het gevaar in het feit dat met dat water allerlei verontreinigingen meekomen, zo meldt de NOS. Zo vertelt hij dat het water op een diepte van 60 tot 120 meter wordt gewonnen. En omdat daaronder aardwarmte zit, moet je dóor drinkwaterbronnen boren. Hierdoor is er een kans dat chemische vervuiling, iets dat veel voorkomt in water dat uit de diepe aardlagen wordt gehaald, kan optreden.

Lees ook: Geothermie niet langer onder verscherpt toezicht

Daarnaast spreekt Hannema zijn zorg uit over een mogelijk blijvende vergiftiging van de bron. "We moeten zuinig omgaan met de bronnen die we hebben en deze goed beschermen. Onnodig risico's nemen is daarbij geen optie."

Kamervragen
Politici zijn volgens Hannema zo gefocust op de energietransitie en de relevantie van hernieuwbare energie daarin dat andere zorgen over het hoofd worden gezien. Hij wil precieze afspraken over de bescherming van huidige en toekomstige drinkwaterbronnen, en daarvoor krijgt hij op provinciaal niveau al steun.

Demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat stelde onlangs, in reactie op Kamervragen, dat zowel drinkwater als energiebronnen op landelijk niveau moeten worden beschermd. Bovendien is het volgens Visser mogelijk om binnen de bestaande afspraken aardwarmte uit grondwatervoorraden te winnen.

Ook het boren onder toekomstige drinkwaterwingebieden is "niet expliciet uitgesloten". Ze benadrukt verder dat de risico's van boren zeer klein zijn voor de kwaliteit van het grondwater en dat het uitgangspunt is om niet door te dringen in grondwater dat gebruikt wordt voor drinkwater.

aardwarmteaardwarmtewinningdrinkwater

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Uptempo! Lunchwebinar Innovatieve warmtenetten haalbaarder en betaalbaarder

5 december 2022
Online

Topsector Energie

Lees verder

Event: Kom naar het Warmte Congrestival op 8 december!

Logo Stichting Warmtenetwerk
8 december 2022
Van 09.00 tot 18.00 uur
Hart van Holland,

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Kick-off event: Human Capital Agenda Energietransitie

9 december 2022
De Zalen van Zeven

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Warmte in Wijken: Inspirerende innovaties & trends voor warmtenetten

12 december 2022
15:00-16:30
Online

Topsector Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu