Vraag HAAS aan je baas

06.05.2021 | Innovatie Simone Tresoor

Vraag HAAS aan je baas

Stel je voor: je laat een hybride-warmtepomp plaatsen en dit kost je verder niks. Het kan via een slimme fiscale constructie. Herbert Silderhuis van HAAS legt uit dat het verrassend eenvoudig werkt.

Het team van Silderhuis heeft samen met Ernst & Young een innovatief concept ontwikkeld om dure aanschaffen betaalbaar te maken. De ondernemer die destijds het succesvolle PC-privé-project heeft verzonnen, rolt ditzelfde idee nu uit naar de duurzaamheidsmarkt.

Geen extra kosten
HAAS (Heat As A Service) is een voor de consument slimme en goedkope methode om zijn huis te verduurzamen met hulp van zijn werkgever. Met het aansluiten van een hybride-warmtepomp wordt er wel tot 70% bespaard op gaskosten. De aanschaf van het apparaat kan men bij HAAS terugverdienen in twee tot vijf jaar en betalen met brutoloon of vrije dagen. We kennen dit fiscale systeem allemaal nog wel van het fietsplan of Silderhuis’ PC-privé-project van een paar jaar geleden, HAAS werkt net zo.

Positief is dat men de kosten betaalt uit de besparing op gas en men dus niets extra’s gaat betalen. Ondertussen investeert men wel in het huis waardoor het energielabel tot wel twee labels omhoog kan gaan. De warmtepomp kan direct gekocht worden of men kan het geld lenen tegen een zeer aantrekkelijke rente en dit alles scheelt maar liefst 50% op de normale aanschafprijs, die bij een gemiddeld huis zonder de korting op zo’n 4500 euro komt.  

Als je vrije dagen inlevert kost het je niets
De eerste stap is kijken of een huis geschikt is voor een warmtepomp. Dat kan door het beantwoorden van een aantal basale vragen over de huidige warmtevoorziening in het huis, bouwjaar, isolatie enzovoort. Het BAG-register levert de overige informatie. Vervolgens kan men via een door Ernst & Young ontwikkelde de webcalculator berekenen hoeveel brutoloon of vrije dagen men kan inleveren.

Zo helpt de werknemer fiscaal vriendelijk mee. Zeker voor mensen die veel verlofdagen hebben opgebouwd en daar niet veel mee doen, is dit een interessante optie, want dan kost het verder niets. Positief is ook dat je het bedrag betaalt uit de besparing op de gaskosten, dus ook daar: geen pijn in de portemonnee.

‘Wij regelen alles’
De normale terugverdientijd, dus als je zonder dit werknemersvoordeel een hybride-warmtepomp aan zou schaffen, staat op acht tot twaalf jaar. Bij HAAS kom je op slechts twee tot vijf jaar, al naar gelang de hoogte van het bespaarbedrag. Maar wat nu als je ondertussen van werkgever wijzigt? “Je kunt de overeenkomst meenemen naar volgende werkgever of zelfs stopzetten. Maar als je koopt met werknemersvoordeel ben je in een relatief korte periode van rond de zes maanden van je verplichtingen af. Ook is het zo dat bij een wat hoger inkomen er slechts 2 vrije dagen tegenover staan en bij een meer modaal inkomen zijn dat er drie of vier”, vertelt Silderhuis.

“Als de klant groen licht geeft regelen wij alles”, vertelt hij. “De lening, subsidie, de bestelling, de korting en het contact met de installateur. De voorinspectie voor installatie gaat overigens via Heattransformers. Voor de installateur is dit heel fijn: wij bakken de klanten voor, ze zijn geïnformeerd en weten al of hun huis geschikt is. Tijdens dit hele proces zit de klant overigens nergens aan vast en kan hij er elk moment onder uit.” 

Betalen uit een besparing
Net als het fietsplan en PC-privé-project gaat Silderhuis ervan uit dat ook HAAS goed van de grond komt. Ze hebben er een zogenaamd ‘white-label-portal’ van gemaakt. Wat betekent dat banken, gemeenten, energiemaatschappijen en iedere andere onderneming in duurzaamheid gebruik mogen  maken van de HAAS ‘gereedschapskist’ in hun eigen huisstijl.

Silderhuis: “Als iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden kost dat veel tijd en geld en dat vinden wij onnodig. Het stopt wat ons betreft hier ook niet bij en inmiddels zijn wij bezig met SAAS: Solar As A Service. Daar gaan we acht zonnepanelen voor onder de 2000 euro aanbieden met hetzelfde systeem. Kunnen betalen uit een besparing versnelt de energietransitie en daar heeft iedereen baat bij.”

HAAShybride warmtepompfiscaalvrije dagenbruto loonbesparingErnst and Young

Bedrijvenregister

Agenda

Training: Werken met brandbare koudemiddelen

28 oktober 2021
16:00 - 20:00
Ede

NVKL

Lees verder

Event: Kennisevent voor woningcorporaties! Warmtelevering: aansluiten, uitbesteden of zelf doen?

Logo Stichting Warmtenetwerk
2 november 2021
10.30 - 13.00 uur
Online of fysiek in Amsterdam

Stichting Warmtenetwerk

Lees verder

Event: Huis en Energie

Logo Huis & Energie
12 november 2021 - 14 november 2021
09:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Huis & Energie

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu