Warmtepompen bij koud weer twee keer efficiënter dan ketels

14.09.2023 Simone Tresoor

Warmtepompen bij koud weer twee keer efficiënter dan ketels

Twijfels over de vraag of warmtepompen goed werken bij temperaturen onder nul blijken ongegrond. Ze zijn bij koud weer twee keer zo efficiënt als systemen op fossiele brandstoffen, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford en de denktank Regulatory Assistance Project, schrijft the Guardian.

Zelfs bij temperaturen rond de min 30 graden Celsius presteren warmtepompen beter dan olie- en gasverwarmingssystemen schrijven de onderzoekers. Het onderzoek maakt gebruik van gegevens uit zeven veldstudies in Noord-Amerika, Azië en Europa. De onderzoekers toonden hiermee aan dat warmtepompen geschikt zijn voor bijna alle huizen in Europa, inclusief Groot-Brittannië.

Het zou juist in dit laatste land beleidsmakers de impuls moeten geven nieuwe maatregelen in te voeren om de uitrol van warmtepompen te versnellen. Groot-Brittannië blijft namelijk ver achter. Frankrijk installeert bijvoorbeeld al tien keer zoveel warmtepompen.

Campagne met valse informatie in Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië zijn twijfels over de doeltreffendheid van warmtepompen op grote schaal in de publiciteit gebracht. Zo gaan er berichten rond dat ze niet goed werken bij lage temperaturen, ondanks het toenemende gebruik ervan in Scandinavië en andere koude klimaten.

Dr. Jan Rosenow, directeur van Europese programma's zoals het Regulatory Assistance Project en co-auteur van het rapport: “Er is een campagne geweest die valse informatie verspreidde over warmtepompen. Britten weten er niet veel over, dus het is heel gemakkelijk om ze bang te maken door ze verkeerde informatie te geven.”

The Guardian en de journalistieke onderzoeksorganisatie DeSmog hebben onlangs onthuld dat lobbyisten die banden hebben met de gasketelsector hebben geprobeerd een belangrijke overheidsmaatregel om de introductie  van warmtepompen te versnellen te frustreren.