Aandacht voor hybride

12 november 2021

Aandacht voor hybride

Het aantal warmtepompen in Nederland neemt toe. En hoewel de belangstelling voor hybride warmtepompen ook groeit, is van een echte doorbraak nog geen sprake. Naar schatting gingen er in 2019 zo’n 10.000 hybriden over de toonbank. In 2020 waren het er vermoedelijk rond de 22.000. Weliswaar meer dan een verdubbeling, maar het komt nog lang niet in de buurt van het aantal verkochte cv-ketels (428.000 in 2020). Onwetendheid in de sector en bij de woningbezitter lijkt hier debet aan. Installateurs weten niet goed hoe ze het concept onder de aandacht van klanten kunnen brengen. Eindgebruikers schrikken op hun beurt van het investeringsbedrag, de terugverdientijd en lezen in de media vooral negatieve berichten over warmtepompen.

Dat is jammer en onterecht, want de hybride installatie heeft potentie. Het is een goede eerste stap richting verduurzaming van gasgestookte woningen en – mede door de ISDE-subsidie – een betaalbaar antwoord op de energietransitie. De warmtepomp neemt het grootste deel van de verwarmingsvraag voor zijn rekening. Deze haalt de warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld uit de buitenlucht. Dat kost niets. Alleen op koude dagen en voor de productie van warm tapwater springt de gasketel bij. Het gasverbruik en daarmee de CO2-uitstoot daalt hiermee aanzienlijk.

Een hybride installatie is vrijwel altijd direct toepasbaar in bestaande bouw. Een extra verduurzamingsslag zoals spouwmuurisolatie is (meestal) geen vereiste. Dit kan op een later moment echter bijdragen aan een nog lager gasverbruik en CO2-reductie. Ook ingrijpende aanpassingen in het cv-systeem waar een all electric warmtepomp wel om vraagt, zijn niet nodig. Daarnaast bespaart de eindgebruiker energiekosten, maar levert geen comfort in.

Webinar ‘ De hybride breekt door’

Wil je inzicht krijgen in hybride installaties? Kijk dan hier het webinar terug. We bespreken onder andere de technische mogelijkheden, de juiste stappen, de regeling en de wijze waarop u de hybride succesvol aan de markt kunt aanbieden

 

 

Dit artikel is 12 november 2021 geplaatst door: Rensa Verwarming & Ventilatie