4 miljoen voor aardgasvrije Groningse wijken

13.01.2021 | Nieuws

4 miljoen voor aardgasvrije Groningse wijken

De provincie Groningen stelt 4 miljoen euro beschikbaar om wijken en dorpen te stimuleren van het aardgas af te gaan. Met de subsidie wil de provincie stimuleren dat er vernieuwende projecten worden ontwikkeld, waarbij huishoudens overstappen op een duurzame manier van koken en verwarmen.

Volgens de provincie moet de overstap naar duurzame warmte voor iedereen betaalbaar zijn. De eerste projecten zijn al begonnen, zoals een warmtenet dat gebruik maakt van zonnewarmte. Met de subsidie Warmte Transitie Projecten Groningen wil de provincie lokale warmteprojecten goed op gang helpen en daarmee de ontwikkelingen op dit gebied versnellen en op een grotere schaal mogelijk maken.    

Geld uit aardgasfonds
De subsidie Warmte Transitie Projecten Groningen wordt betaald door Nationaal Programma Groningen, het compensatiefonds voor het gebied dat getroffen is door aardbevingen als gevolg van gaswinning. Projecten die gebruikmaken van de subsidie moeten zelf ook een gedeelte betalen en binnenkort van start gaan.

Projecten die gebruikmaken van de subsidie moeten zelf ook een gedeelte betalen en binnenkort van start gaan. Er is onder andere subsidie om warmteleidingen voor woningen en gebouwen aan te leggen, voor warmteopslag en om huizen of gebouwen hiervoor aan te passen. Een adviescommissie beoordeelt of projecten voldoen aan de gestelde eisen. Hierbij wordt onder andere gekeken hoe bewoners betrokken worden bij de plannen en of de projecten betaalbaar zijn. De subsidie is bedoeld voor projecten voor een gehele wijk of dorp en niet voor particuliere aanvragen.  

Aanvragen van 19 januari
Om de overstap naar duurzame warmte te begeleiden, is het Warmte Transitie Centrum Groningen (WTCG) opgericht. Dit centrum adviseert en ondersteunt Groningse gemeenten die meedoen met hun warmteplannen en projecten in wijken en dorpen. Gemeenten delen hun kennis en ervaringen in het centrum. Projecten die subsidie krijgen worden gevolgd en ondersteund door het WTCG.

De subsidie Warmte Transitie Projecten Groningen kan vanaf dinsdag 19 januari aangevraagd worden via de website van de provincie Groningen.

Groningenaardgasvrijsubsidie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: Duurzaam Verwarmd

Logo Duurzaam Verwarmd
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Duurzaam Verwarmd

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Urgenda aanpak naar gasloos wonen

29 september 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: Blauwgroene daken

6 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Webinar: Groene Huisvesters: De warmtewissel

13 oktober 2021
10:00 - 11:30
online

Groene Huisvesters en Samen Klimaatbestendig

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu