90 procent van warmtenetaansluitingen in Nederland ligt tijdelijk stil

15.05.2024 Sjoerd Rispens

90 procent van warmtenetaansluitingen in Nederland ligt tijdelijk stil
©Stefaan van Hul

Het demissionaire kabinet en warmtebedrijven hebben onenigheid over de vraag wie straks de eigenaar wordt van warmtenetten, dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur bij Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk, de drie grootste warmtebedrijven. Het doel van het kabinet om in 2030 500.000 woningen op een warmtenet aan te sluiten dreigt te mislukken. 90 procent van de aanleg wordt momenteel niet  uitgevoerd.  

Zij hebben het werk neergelegd omdat ze het niet eens zijn met het wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie, om een publiek meerderheidsbelang te garanderen in warmtenetten.

Ron Wit, directeur warmte van Eneco geeft aan: "Wij willen heel graag investeren en de warmtetransitie versnellen. Maar door deze wet is het domweg niet meer mogelijk. We kunnen de risico’s dan niet meer beheersen. Met deze impasse is de doelstelling voor 2030 onhaalbaar.” Jetten heeft aangegeven dat het de energiebedrijven vrij staat om op te komen voor hun belangen, maar hij gaat zijn plannen niet aanpassen.

Er is al langer onrust rond warmtenetten. Vorige maand trok Eneco zich terug uit het project om de Utrechtse wijk Overvecht-Noord op een warmtenet aan te sluiten en in Amsterdam stopten woningcorporaties al eerder met de aansluiting.