Woningcorporaties Amsterdam stoppen met aansluiten op stadswarmte

18.03.2024 Gijs de Koning

Woningcorporaties Amsterdam stoppen met aansluiten op stadswarmte

Amsterdamse wooncorporaties sluiten geen sociale huurwoningen meer aan op het stadswarmte netwerk, dat maakte de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties vrijdag bekend, meldt AT5.  Vattenfall verhoogde de kosten voor stadswarmte, wat tegen de afspraken om geen extra kosten te gaan rekenen aan de huurder in ging.

Sociale huurwoningen in Amsterdam moeten in 2040 van het gas af zijn. De aansluiting op het warmtenet werd gemaakt wanneer 70 procent van alle bewoners instemde met het plan.

Een voorwaarde die de gemeente Amsterdam met de woningcorporaties en Vattenfall maakte is dat de prijs voor stadwarmte niet hoger zou worden dan de prijs voor verwarmen met gas. Echter heeft Vattenfall de prijzen voor stadswarmte met 30 procent verhoogd. Sindsdien is stadwarmte volgens de bewoners duurder geworden dan verwarmen met gas.

Coen Springelkamp, woordvoerder voor de woningcorporaties: "Wij zijn daar enorm van geschrokken. We maakten die afspraak met zijn drieën, maar Vattenfall heeft die eenzijdig opgezegd.”

Het is tot op heden niet duidelijk wie voor de kosten op gaat draaien. Spingelkamp meldt dat de gemeente Amsterdam al een bod heeft gedaan, welke niet toereikend was, en dat sommige woningcorporaties, zoals Ymere, zelf al veel hebben bijgedragen om de woningen geschikt te maken voor stadswarmte. Ook stelt hij dat gesprekken met Vattenfall om de kosten weer te verlagen tot nog toe niks hebben opgeleverd.

Voor huishoudens die al zijn aangesloten op het stadswarmtenet betekent dit dat ze voorlopig de hogere kosten zullen moeten betalen.