Amsterdamse wijken krijgen stadsverwarming

30.11.2021 Nicolien van Loon

Amsterdamse wijken krijgen stadsverwarming

Vierduizend Amsterdamse woningen in Nieuw-West en Zuidoost kunnen de komende jaren al van het aardgas af, bericht het Parool. De huurwoningen hoeven niet gerenoveerd te worden, maar krijgen meer isolatie en een aansluiting op het warmtenet. Daarvoor moeten de huurders zelf wel akkoord gaan. 

Het gaat om de volgende vier buurten: 
•    De Confuciusbuurt (Nieuw-West)
•    De Wildemanbuurt (Nieuw-West)
•    Hakfort-Huigenbos (Zuidoost)  
•    De K-buurt Midden (Zuidoost) 

10.000 huurwoningen gasvrij
De woningen worden al binnen drie jaar aangesloten op de stadsverwarming, als het aan de gemeente ligt. Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) heeft hierover onlangs afspraken gemaakt met de woningcorporaties en energiebedrijf Vattenfall. 

In de planning staat dat in 2022 nog meer buurten worden aangewezen. Tot en met 2026 gaan in totaal tienduizend huurwoningen van het gas af. Dit is de eerste keer dat wijken in Amsterdam worden aangesloten op stadsverwarming, terwijl de huurders er blijven wonen. Tot op heden was dit alleen het geval voor nieuwbouw en woningen die aan renovatie toe waren waarbij de werkzaamheden werden gecombineerd met aanleg van het warmtenet. 

Halvering CO2-uitstoot
Van Doorninck zet extra vaart achter het project door de renovatie niet af te wachten. Energieleverancier Vattenfall heeft berekend dat de CO2-uitstoot halveert na aansluiting op het warmtenet als niet meer elke woning zijn eigen cv-ketel heeft. De gemeente heeft daarom tot 5.000 euro subsidie per woning beschikbaar gesteld. In 2020 trok de stad daar al 50 miljoen euro voor uit. 

Isolatiesubsidie
Woningcorporaties kunnen ook een beroep doen op gemeentesubsidie voor isolerende maatregelen in de woningen. De verwachting is dat tocht ook zonder renovatie goed teruggedrongen kan worden, door het dichten van kieren en spouwmuurisolatie. Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, stelt dat de isolatie ook nog jaren later kan komen dan de aansluiting op het warmtenet. 

Nadelen stadswarmte
Om het project te starten moet per wooncomplex minstens 70 procent van de huurders instemmen met aansluiting op het warmtenet. Geen kat in het bakkie, want stadswarmte is toch nog enigszins omstreden. De Van der Pekbuurt zag felle protesten, omdat huurders zich hardop afvroegen hoe duurzaam het is om huizen te verwarmen door het verbranden van biomassa en huisvuil. Een ander nadeel is dat huishoudens via stadsverwarming vastzitten aan één energiebedrijf, waardoor ze niet kunnen overstappen naar een goedkopere aanbieder. 

Korting
Daarom is ingebouwd in de afspraken dat huurders in deze wijken de eerste vijftien jaar minder gaan betalen voor hun warmteaansluiting. De woningcorporaties nemen een deel van de kosten voor hun rekening. Huurders zijn daardoor, bij normaal gebruik, niet duurder uit dan met gas.

Van Doorninck belooft dat de gemeente erop toeziet dat de verbranding van gas en afval op den duur wordt ingeruild voor duurzame warmtebronnen als geothermie en datacenters. Amsterdam heeft, als mede-eigenaar van het warmtenet, daar sinds dit jaar ook een voet tussen de deur. 

Kleine stap
De gemeente had vorig jaar al vastgesteld dat van de tienduizend huurwoningen die tot 2026 worden aangesloten een warmtenet de beste manier is om ze van het gas te halen. In totaal wil Amsterdam tot 2030 110.000 woningen aansluiten op het warmtenet. “De eerste stappen zijn het zwaarst, maar uiteindelijk moet dit een goedlopende machine worden,” aldus de wethouder. 

Uitbreiden naar koopwoningen
Amsterdam hoopt samen met Vattenfall en de woningcorporaties veel te leren van de eerste huurwoningen die worden aangesloten, waardoor het in de rest van de stad sneller en goedkoper kan. Hierbij denkt de wethouder ook aan koopwoningen in deze buurten. Tegen dezelfde voorwaarden kunnen die als de woningcorporaties een aansluiting krijgen op het warmtenet. De gemeente hoopt dat ook elders in de stad huiseigenaren verleid kunnen worden om te kiezen voor stadsverwarming. 

In het verleden behaalde resultaten
Eerder deze maand bleek uit een evaluatie van de Amsterdamse Rekenkamer dat de stad nog een lange weg te gaan heeft om van het gas af te komen. Die onderzocht de doelstellingen van het stadsbestuur. In het bijzonder de belofte uit 2018 om drie wijken van het gas af te halen. De Rekenkamer zag hierbij dat dit slechts in delen van wijken gelukt is. 972 woningen zijn van het gas gehaald. Wel zijn er over dertig wijken in de stad al concrete afspraken heeft gemaakt over de manier waarop ze van het gas af gaan. Deze plannen gaan door na renovatie.