CBS: ‘Gasverbruik 10 procent omlaag in eerste halfjaar 2023’

24.08.2023 Brendan Hadden

CBS: ‘Gasverbruik 10 procent omlaag in eerste halfjaar 2023’

In het eerste halfjaar van 2023 lag het gasverbruik 10 procent lager dan over dezelfde periode in 2022, meldt het CBS. In totaal werd er 15,7 miljard kubieke meter aardgas gebruikt, ten opzichte van 17,6 in de eerste helft van 2022. Belangrijke oorzaken zijn verminderd verbruik bij de industrie, elektriciteitscentrales en huishoudens.

CBS deelde deze conclusies op basis van nieuwe cijfers over het gasverbruik. Naast de afname in het totale gebruik, meldde het CBS dat de gasopslagen eind juni met 78 procent gevuld waren. Dat is de hoogste vulgraad van de afgelopen vier jaar, ten opzichte van hetzelfde moment in andere jaren.

Het CBS meldt dat de belangrijkste reden voor het lage totale gasverbruik afnames zijn in een aantal sectoren. Het gasverbruik van industriële grootverbruikers lag bijvoorbeeld 13 procent lager dan in de eerste helft van 2022, met name door het lagere verbruik van de chemische industrie. Huishoudens verbruikten eveneens 13 procent minder over de eerste helft van dit jaar, ten opzichte van 2022.

©CBS


Winning daalt, invoer LNG neemt toe
Zoals verwacht blijft de winning van aardgas zowel op land als op zee dalen. Op land werd 38 procent minder gas gewonnen dan een jaar eerder, en op zee was dit 19 procent minder.

Een steeds groter deel van het Nederlandse gas wordt ingevoerd in de vorm van vloeibaar aardgas (LNG). In de eerste helft van 2023 kwam 42 procent van het ingevoerde aardgas in de vorm van LNG ons land in, met name afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit aandeel is de afgelopen jaar gestaag groter geworden volgens het CBS.

©CBS

Het CBS meldt dat 63 procent van de totale invoer van LNG uit de Verenigde Staten afkomstig was (25 procent van de totale gasinvoer). Ongeveer 8 procent van het ingevoerde LNG was nog afkomstig uit Rusland, 58 procent lager dan een jaar eerder.