Slim en rendabel verduurzamen kan prima zonder saldering
19.03.2025 Jeroen Prinsen Business development manager bij HR energy

Het was afgelopen twee weken weer raak in de media met de fatalistische berichtgeving rondom de effecten van het wegvallen van de salderingsregeling zonnepanelen in 2027.
Allemaal tot uw dienst hoor, maar het bonnetje van de energierekening hoeft helemaal niet zo negatief te zijn zoals wordt voorgespiegeld. Op LinkedIn zijn er al genoeg bijdragen langsgekomen die een meer realistisch perspectief bieden op de werkelijkheid die we zelf deels kunnen beïnvloeden door slimmer eigen verbruik te regelen. Dat kan door gedrag, maar nog veel effectiever door toenemende intelligente aansturing van opwek, opslag en verbruik.
Toch mooi meegenomen dat investeren in een warmtepomp voor zonnepanelenbezitters feitelijk alleen maar rendabeler wordt. Dat komt doordat we met een warmtepomp kunnen sturen om opwek te koppelen aan warmte- en koudeopslag door het extra laden van de thermische massa van de woning (met 1 of 1,5 graad verhoging ruimtetemperatuur overdag) en het extra bufferen van sanitair warm tapwater in de opslagvaten. Voor zonnepanelenbezitters is een warmtepomp dus extra lucratief geworden.
Laat ik hier toch ook nog even gezegd hebben dat zonnepanelen onrecht een financieel product zijn geworden. Dat is er door de dynamiek tussen overheid en marktpartijen de afgelopen 10 jaar van gemaakt. Maar goed, even terug naar de essentie en waar het om te doen is; duurzame opwek en het gebruik van zoveel mogelijk hernieuwbare bronnen is een investering in het verder terugdringen van verbruik van fossiele grondstoffen. En daarmee een schonere toekomt voor ons allemaal.
Als we focussen op de warmtetransitie dan zijn er een aantal zaken nog steeds zeer urgent. Het terugdringen van de energiearmoede is daar één van. Het duurzaam en structureel verlagen van de energierekening door volop te blijven inzetten op een grootschalig isolatieprogramma moet alle aandacht blijven krijgen. Met name de sociale huurders zijn hier in beeld en zij zijn afhankelijk van een stevig en doordachte aanpak door de woningcorporaties. Naast isoleren komt als eenvoudig toepasbare oplossing voor deze doelgroep ook de zonneboiler weer opnieuw in beeld. Zowel voor eigenaar als huurder een heel erg fijne maatregel die geen last heeft van nieuw of zwabberend overheidsbeleid tijdens de levensduur. Geen issues met salderen en geen negatief, nee zelfs een positief, effect op de netcongestie. Immers met een zonneboiler heb je je eigen lokale opslag en ben je niet afhankelijk van uitwisseling met een extern energiedistributienet. Het later verder verduurzamen middels een hybride of all-electric warmtepomp kan altijd in combinatie met de bestaande zonneboiler.
Nog een voordeel van de zonneboiler, zeker voor kleinere huurwoningen met beperkt dakvlak, is dat je al met een 2,5 m2 zonnecollector en 120 liter voorraadvat een prima installatie kan neerleggen tegen een aantrekkelijke totaalprijs, mede geholpen door de ISDE subsidie. Voor de bewoners zorgt de wetenschap dat je tot 60 procent van het jaar gratis kan douchen voor een structurele kostendaling van de energienota.
Kortom met gezond verstand, en wars van wekelijks wijzigend sentiment, én de blik op het uiteindelijke doel, helpt de samenwerkende keten van adviseurs, fabrikanten en installateurs de eigenaren en huurders vooruit in de route naar een fossielvrije warmtetransitie.