Maak je eigen WaterAccu met Solyx Energy
30.09.2024 Gijs de Koning
Hans en Emma Snaak, vader en dochter, hebben samen het bedrijf Solyx Energy opgericht. Dit bedrijf specialiseert zich in slimme oplossingen om met een elektrische boiler meer zonne-energie zelf te gebruiken. Solyx Energy introduceert nu een nieuw, zelfontwikkeld systeem waarmee je een elektrische boiler kunt voorzien van slimme sturing om het eigen verbruik van zonne-energie te optimaliseren.
Sinds dit jaar rekenen alle energieleveranciers terugleverkosten, en in 2027 stopt de salderingsregeling. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen niet meer mag worden weggestreept tegen het hogere verbruik in de winter. Een manier om toch voordelig gebruik te blijven maken van de opgewekte zonne-energie, nadat de salderingsregeling is afgeschaft, is door meer van de opgewekte energie direct zelf te verbruiken op het moment dat deze wordt opgewekt. Een elektrische boiler is hiervoor een goede oplossing, omdat deze de energie van de zonnepanelen kan gebruiken voor de op een na grootste energieverbruiker in een gemiddeld huishouden: tapwater (na verwarming).
Ontwikkeling
Solyx Energy begon met het importeren van de Solar iBoost uit Engeland, vertelt Emma Snaak, CEO van Solyx Energy. "Dit product, dat we in Nederland introduceerden, diende als een soort proof of concept. We wilden leren hoe huishoudens, installateurs en groothandels in de markt zouden reageren. De reacties waren overwegend positief en het nieuws werd goed opgepikt. Huishoudens die het installeerden, waren zeer enthousiast. Helaas moesten we in 75 procent van de gevallen 'nee' verkopen vanwege technische beperkingen, met name juist aan de huishoudens met de meeste opwek."
Om een product te ontwikkelen dat beter geschikt is voor de Nederlandse markt, zijn vader en dochter zelf aan de slag gegaan. Ze ontwikkelden een systeem waarmee zonne-energie efficiënter kan worden gebruikt voor een elektrische boiler. "Het apparaat moest eerst geschikt worden gemaakt voor driefasige huisaansluitingen", legt Snaak uit. "In Engeland bestaat dat niet, driefase huishoudens. In Nederland wel, en hebben juist de huishoudens met veel zonnepanelen vaak een driefase huisaansluiting. Juist deze huishoudens willen de totale teruglevering naar het net minimaliseren, en niet alleen op één van de drie fasen."
De Nymo
De oplossing van Solyx Energy heet de Nymo. De Nymo bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is een kleine sensor dat in de P1-meter wordt aangesloten. De sensor meet hoeveel de zonnepanelen terugleveren aan het net en stuurt deze informatie door naar het tweede kastje, de Nymo hoofdunit, dat op de elektrische boiler wordt aangesloten. De Nymo werkt als een dimmer en zorgt ervoor dat puur en alleen onbenutte zonne-energie naar de boiler wordt gestuurd. "Net zoals je een lamp kunt dimmen, doen wij dat met de Nymo voor de boiler, maar dan met veel grotere vermogens, tot wel 3.000 watt. Dat vereist een complexe schakeling. De kern van de oplossing is dat we precies de juiste hoeveelheid vermogen naar de boiler sturen, de energie die anders terug naar het net zou gaan. Dit zorgt er dus ook voor dat er geen extra elektriciteitsverbruik vanuit het net naar de boiler gaat."
Wat de Nymo uniek maakt, is dat hij op elke elektrische boiler kan worden aangesloten, zolang deze nog niet over een slimme sturing beschikt. Dit maakt het product aantrekkelijk voor installateurs, die keuzevrijheid hebben in het type elektrische boiler, en voor eindgebruikers die mogelijk al een elektrische boiler hebben. "De installatie kan de klant zelf doen. De sensor in de meterkast plug je eenvoudig in de P1-poort. Het mooie is dat deze draadloos communiceert met de Nymo, die bij de boiler hangt. Dit is handig omdat de meterkast en cv-ketel vaak op verschillende verdiepingen staan. De Nymo voor de boiler sluit je rechtstreeks op het stopcontact aan. De installatie is eenvoudig: je knipt als het ware de stekker van de boiler door, plaatst de Nymo ertussen, en steekt het geheel weer in het stopcontact", legt Snaak uit.
Waarom een elektrische boiler?
Een elektrische boiler is niet de meest efficiënte manier om water te verwarmen in een huishouden, erkent Snaak. Toch legt ze uit dat het, met het wegvallen van de salderingsregeling en de introductie van terugleverkosten, zinvol is voor huishoudens om te kijken naar een slim aangestuurde elektrische boiler. "Het blijft een elektrische boiler, wat een COP (Coëfficiënt of Performance) van 1 betekent, terwijl een warmtepompboiler efficiënter is. Maar ons uitgangspunt is dat huishoudens die zonne-energie terugleveren, die energie juist willen benutten. Het belangrijkste is dat je die energie niet teruglevert. Zeker als de salderingsregeling stopt, wordt dat nog belangrijker."
Daarnaast is het verschil in efficiëntie tussen een elektrische boiler en een warmtepomp niet altijd even groot, legt Snaak uit. "Een warmtepomp werkt zeer efficiënt bij lage temperatuurverschillen, zoals bij vloerverwarming van 35 graden. Maar voor tapwater moet de temperatuur naar 60 graden, en dan daalt de COP van een warmtepomp vaak naar 1, omdat er elektrische bijverwarming nodig is. Een warmtepomp kan die sprong niet maken. Bovendien draait een warmtepomp constant, terwijl wij juist de pieken van zonne-energie opvangen zonder extra stroom uit het net te gebruiken."
Snaak merkt ook op dat door de teruglevertarieven en de groeiende interesse van consumenten om zelf opgewekte zonne-energie te benutten, er veel vraag is naar dit soort oplossingen. "Door de terugleverkosten worden huishoudens zich ervan bewust dat ze hun zonne-energie beter zelf kunnen gebruiken. Want je betaalt gewoon voor wat je teruglevert", stelt ze. Een gemiddeld huishouden gebruikt momenteel ongeveer 31 procent van zijn zelf opgewekte zonne-energie. Met een elektrische boiler kan dit in veel gevallen worden verdubbeld, of zelfs oplopen tot 80 procent.