De Geologische Dienst maakt Nederlandse ondergrond zichtbaar

20.01.2022 | Nieuws Nina Groot

De Geologische Dienst maakt Nederlandse ondergrond zichtbaar

Nederland staat bekend om het ondernemen van grootschalige projecten, waaronder klimaatadaptatie en de energietransitie. Om deze vraagstukken op te lossen, is (basis)kennis van de ondergrond van groot belang. De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, maakt deze ondergrond met behulp van de Basisregistratie Ondergrond en 3D-modellen inzichtelijk op de website. Belangrijk werk vanwege de toenemende activiteit én concurrentie van technologieën in de bodem.

De GDN is een kenniscentrum dat informatie over de bodemsamenstelling, grondwater, draagkracht van de grond en mijnbouw verzamelt. We wonen op een unieke locatie in Nederland: een rivierdelta die gedeeltelijk is ondergedompeld. Dit zorgt ervoor dat water altijd cruciaal is, en het met de naderende klimaatverandering zal deze kennis over te bodem steeds belangrijker worden.

GDN vertaalt informatie in openbare data en (3D-)modellen over deze ondergrond en helpt overheden en bedrijven bij het implementeren van deze gegevens in de praktijk. Deze zijn toegankelijk via het BROloket van de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De GDN is sinds 1 januari 2022 ook de beheerder van deze basisregistratie. Bij deze registratie bieden alle regeringen hun gegevens over de ondergrond aan.

De meeste producten van GDN zijn voor iedereen toegankelijk. De GDN werkt steeds vaker samen met gedecentraliseerde overheden, drinkwaterbedrijven en energiebeheerders om hen begrijpelijke en bruikbare informatie over de lokale ondergrond te bieden. Maar ook bij commerciële partijen ontstaat er een grote behoefte naar betrouwbare kennis als basis voor verschillende projecten.

De combinatie van kennis en databronnen zorgt voor nieuwe mogelijkheden en inzichten voor gemeenten, netbeheerders en projectbureaus. Een middel dat GDN hiervoor gebruikt is de BRO-op-straat-app. Deze app combineert data van de boven- en ondergrond vanuit de Basisregistratie Ondergrond.

bodemGeologische Dienst NederlandTNO

Bedrijvenregister

Agenda

Event: BouwBeurs 2023

6 februari 2023 - 10 februari 2023
Jaarbeurs, Utrecht

Lees verder

Event: Achtste Week van de Circulaire Economie 2023: bruisend programma bij hubs

6 februari 2023 - 11 februari 2023

Topsector Energie

Lees verder

Webinar: Webinar Nationaal Isolatieprogramma

9 februari 2023
15.30 tot 16.30 uur

Regionaal Energieloket

Lees verder

Seminar: Rendementsverbetering in de installatiebranche

28 februari 2023
13:00 - 19:00
Van der Valk Hotel Eindhoven

Techniek Nederland

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu