De Geologische Dienst maakt Nederlandse ondergrond zichtbaar

20.01.2022 Nina Groot

De Geologische Dienst maakt Nederlandse ondergrond zichtbaar

Nederland staat bekend om het ondernemen van grootschalige projecten, waaronder klimaatadaptatie en de energietransitie. Om deze vraagstukken op te lossen, is (basis)kennis van de ondergrond van groot belang. De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, maakt deze ondergrond met behulp van de Basisregistratie Ondergrond en 3D-modellen inzichtelijk op de website. Belangrijk werk vanwege de toenemende activiteit én concurrentie van technologieën in de bodem.

De GDN is een kenniscentrum dat informatie over de bodemsamenstelling, grondwater, draagkracht van de grond en mijnbouw verzamelt. We wonen op een unieke locatie in Nederland: een rivierdelta die gedeeltelijk is ondergedompeld. Dit zorgt ervoor dat water altijd cruciaal is, en het met de naderende klimaatverandering zal deze kennis over te bodem steeds belangrijker worden.

GDN vertaalt informatie in openbare data en (3D-)modellen over deze ondergrond en helpt overheden en bedrijven bij het implementeren van deze gegevens in de praktijk. Deze zijn toegankelijk via het BROloket van de Basisregistratie Ondergrond (BRO). De GDN is sinds 1 januari 2022 ook de beheerder van deze basisregistratie. Bij deze registratie bieden alle regeringen hun gegevens over de ondergrond aan.

De meeste producten van GDN zijn voor iedereen toegankelijk. De GDN werkt steeds vaker samen met gedecentraliseerde overheden, drinkwaterbedrijven en energiebeheerders om hen begrijpelijke en bruikbare informatie over de lokale ondergrond te bieden. Maar ook bij commerciële partijen ontstaat er een grote behoefte naar betrouwbare kennis als basis voor verschillende projecten.

De combinatie van kennis en databronnen zorgt voor nieuwe mogelijkheden en inzichten voor gemeenten, netbeheerders en projectbureaus. Een middel dat GDN hiervoor gebruikt is de BRO-op-straat-app. Deze app combineert data van de boven- en ondergrond vanuit de Basisregistratie Ondergrond.