De zin en onzin van zoneregeling

09.11.2021 Simone Tresoor

De zin en onzin van zoneregeling

Slimmer verwarmen is tegenwoordig verplicht, maar wat zijn nou de voor- en nadelen van zoneregeling? Reinder Sanders, CEO van Plugwise, legde het tijdens zijn seminar op Duurzaam Verwarmd uit. Sanders: “Door slimmer te gaan verwarmen op de juiste momenten in verschillende zones, kan er eenvoudig tot wel 30 procent bespaard worden op de verwarmingskosten. En dat zonder verlies van comfort.”

Vloerverwarming? Radiatoren? Convectoren of Infrarood verwarming? De Plugwise-zoneregeling kan al deze verwarmingstypen aansturen, zelfs als er een mix aanwezig is.  De meeste huizen gebruiken een enkele thermostaat waarmee niet alleen de woonkamer, maar ook alle andere kamers waar de radiatoren open staan verwarmd worden. Met een zoneregeling wordt elke kamer automatisch op het juiste moment verwarmd.

Weersverwachting
De Plugwise kijkt tot 72 uur vooruit naar de weersverwachting om te kunnen anticiperen op veranderende temperaturen. Zo kan er op tijd verwarmd worden om de optimale temperatuur te bereiken of te behouden. Andersom kan er eerder gestopt worden met verwarmen als het een warme dag gaat worden.

De zoneregeling is ontwikkeld vanuit het idee om verschillende ruimtes op een gewenste temperatuur te houden. Ook de invloed van zones ten opzichte van elkaar wordt meegenomen in het bepalen van de juiste keteltemperatuur en de hoeveelheid warmte die naar elke zone gaat. Zo is continu stoken onnodig: de regeling kent de gewenste temperatuur in elke zone, en weet dus ook wanneer er wel of niet moet worden gestookt. Bovendien houdt de regeling rekening met meerdere weersfactoren zoals wind, zon en zelfs de weersverwachting.

Het instellen van de Plugwise is zeer eenvoudig. Vanaf het eerste moment leert de regeling automatisch de karakteristieken van de zones en van de ketel of warmtepomp. Vul je ook je postcode in, dan wordt de weersinformatie vanuit een weerstation in de buurt vanzelf opgehaald.

Het is een prima bespaarmiddel
Sanders: “Bij nieuwbouw is het al verplicht slimmer te verwarmen en dat is ook zo bij renovatie of het  vervangen van een cv-ketel. Maar het is ook een prima bespaarmiddel. Vooral nu we veel zijn gaan thuiswerken is het natuurlijk onzin om het hele huis te gaan verwarmen als alleen de werkkamer voldoende is. Je kunt zo relatief makkelijk besparen door niet onnodig te verwarmen.”

Toch voelen eigenaren van zeer goed geïsoleerde woningen de noodzaak een zoneregeling aan te schaffen en de daarbij horende besparing minder. Sanders: “Je moet er natuurlijk wel in willen investeren, maar aangezien het aangetoond 30 procent besparing op de stookkosten oplevert, kan dit bezwaar van tafel.”